Kettős okleveles képzések a beregszászi Rákóczi-főiskola és a Miskolci Egyetem között

2022. október 11.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola három magyarországi felsőoktatási – a miskolci, a debreceni és a nyíregyházi – intézménnyel együttműködve kettős képzést indít a 2022/2023-as tanévtől. A megállapodásokat október 7-én írták alá.

/Forrás: kmf.uz.ua/

„A magyar kormány nemcsak az ukrajnai ukrán állampolgárok részére biztosít kiemelkedő képzési lehetőséget, hanem szívügyünk, hogy a kárpátaljai magyar hallgatóknak is segítséget nyújtsunk. A Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem, valamint a Rákóczi-főiskola együttműködésében a hallgatók egyszerre lesznek hallgatói beregszászi főiskolának és a magyarországi egyetemnek is” – mondta Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, majd hozzátette, így a tanulmányi idő leteltével és a sikeres vizsgák megvalósulásával két diplomával gazdagodnak a diákok. A rektor köszöntőjében kiemelte, ez azért is fontos, mert így a hallgató két felsőoktatási intézményből nyerheti tudását.

A Miskolci Egyetemen földrajz alapszakon kezdhetik meg a hallgatók a tanulmányaikat. A Debreceni Egyetem kínálatában a történelem (alap- és mesterképzés), valamint számvitel és pénzügy szak szerepel. A Nyíregyházi Egyetem pedig gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, biológia, szlavisztika, óvópedagógus, ének-zene, népzene-testnevelés szakokra hirdet felvételt.

Az esemény zárásaként az intézmények képviselői aláírták a kettős okleveles képzések elindítását szolgáló dokumentumokat.