Az egészségfejlesztéssel mindenki nyer

2022. október 11.

A szabadidős sport fejlesztésére 63 milliárd forint jut a 2027-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban. Az aktív és egészségtudatos életmód stratégiájának kidolgozásában számítanak az egészségfejlesztéssel foglalkozó egyetemi intézetek tapasztalataira – hangsúlyozta a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán megrendezett „Leisure” rekreációs konferencia előadójaként a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára, Révész Máriusz. A tanácskozáson tizenkét egyetem előadói mellett a tématerület szakmai szervezetei is képviseltették magukat.

A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara elkötelezett kutatási tevékenységével és szakmai tudományos kapcsolataival egyedülálló missziót tölt be az Észak-Magyarország Régióban. Tudományos tevékenysége és elismert oktatóbázisa kellő alapot ad ahhoz, hogy kiteljesedjen a modellváltó universitas stratégiájában megfogalmazott cél, egy egészségtudományi kutatóközpont létrehozása Miskolcon – hangsúlyozta a konferenciát köszöntő Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes. A szakmai műhely nem csak a szakmai továbblépést segítheti, hanem hozzájárulhat az egyetem társkaraival közösen megvalósítható kutatásokhoz is a határos tudományterületeken.

Az Egészségtudományi Kar úttörő szerepet vállalt abban, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi, népegészségügyi és munkaerőpiaci szempontból egyaránt fontos egészségügyi szakmai tevékenységekre, köztük a megelőzésre és a rekreációra – emlékeztetett Dr. Kiss-Tóth Emőke dékán. Utalt arra, hogy a képzési fejlesztéseikben, a bővülő kutatási területeken igyekeztek nem csak követni, hanem meg is előzni a társadalmi elvárásokat. Céllá vált többek között, hogy a trendi szakmának számító rekreáció elnyerje méltó helyét a tudomány világában. Nem tettek le a karnak arról a tervéről, hogy a szakterületen doktori iskolát indítsanak a hozzá kapcsolódó mesterképzésre alapozva, amely társadalmi szükségletként jelenik meg többek között az intézményi, az egészség- és gyógyturizmus területén - mondta.

A rekreáció egyetemi fakultásként gyakorlati lehetőséget kínál a szakma tudományos alapjainak megteremtéséhez, a hatékony egészségfejlesztési intézkedések összeállításához – fogalmazott Dr. Fritz Péter az egészségtudományi kar docense, a III. Leisure konferencia főszervezője. Mint mondta: a miskolci szakmai találkozók sorozata széles körben mutatja be a szakmaterület sokszínűségét, egyben tudományos fórumot teremt a doktori képzés megvalósításához. Ez a cél vezérli a Közép-Európai Rekreációs Társaság tevékenységét is, amely aktív szerepet vállalt eddig is a miskolci szakmai találkozók megszervezésében.

A plenáris konferencia első előadója, Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkára a szabadidős sporttevékenységeket megalapozó, az elmúlt évtizedben kormányzati és uniós forrásokból megvalósított fejlesztésekre utalva kifejtette: a rendszeres mozgás feltételeinek megteremtésével mindenki nyer. Az egyén, aki hosszabb életre számíthat, a nemzetgazdaság és a térségi szolgáltatók, amelyek foglalkoztatási és bevételi lehetőségeikkel hozzájárulhatnak a települések megtartóerejének növekedéséhez.