Határokon átívelnek a gyümölcsöző szakmai kapcsolatok a Közép-európai Akadémián

2022. október 12.

Első tudományos konferenciáját rendezte meg a Miskolci Egyetem szervezetén belül működő Közép-európai Akadémia. Az esemény egyben az intézmény újonnan átadott központjának a megnyitója is volt.

A Közép-európai Akadémia első éves tudományos konferenciáját a Közép-európai Junior Program fiatal kutatói szervezték két nap alatt hét tematikus panelben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával és a Közép-európai Összehasonlító Jogtudományi Egyesülettel Budapesten a napokban. A témák kapcsolódtak a 2021-ben ösztöndíjprogramjukat megkezdő hét gyakornok kutatási témáihoz. Többek között a kínzás bűncselekményének jogszabályi keretei egyes közép-európai országok szabályozásában és joghatóságában, a világűrjog fejlődése a közép- és kelet-európai régióban, a humán reprodukciós eljárások elméleti és gyakorlati kérdései, a környezet védelme a nemzeti alkotmányjogban az Emberi Jogok Európai Bíróságának joghatósága tükrében, a helyi önkormányzatok pénzügyi autonómiája, az örökbefogadás egyes kérdései az emberi jogokról szóló európai egyezmény fényében, valamint a fogyasztó jogi helyzete és jogai az áruk szerződésnek való meg nem felelése esetén kérdéskörét járták

Varga Judit igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a Miskolci Egyetem intézményi kötelékében megalakult Közép-európai Akadémia berkeiben végzett kutatási-és képzési tevékenység eredményeként határokon átívelő, szoros együttműködések, gyümölcsöző szakmai kapcsolatok és hiánypótló publikációk születtek és születnek meg, ezzel gazdagítva az összehasonlító jogtudományt. Hozzátette: bízik benne, hogy a konferenciára ellátogató valamennyi résztvevő olyan ismeretekkel bővítheti meglévő tudását, amelyet Magyarországról hazatérve szakmai munkássága, kutatása és gyakorlati működése során is hasznosítani tud majd.

Az eseményen részt vett Prof. Dr. Barzó Tímea, a Közép-európai Akadémia főigazgatója, Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Sybilla Buletsa professzor, az ukrajnai Ungvári Nemzeti Egyetem Jogi Karának polgári jogi és polgári eljárásjogi tanszékének vezetője, dr. Marica Pirosíková a szlovákiai Besztercebányai Matej Bel Egyetem jogi karáról, valamint és Prof. Dr. Szilágyi János Ede egyetemi tanár, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet központi hivatalvezetője.