Az egyetem stratégia partner az utánpótlásban

2022. október 12.

A Miskolci Egyetem és a Bosch kéziszerszámgyára tovább erősíti kapcsolatát a hallgatók képzésében és a vállalat gyakornoki programjában. Az együttműködés egyik eredménye, hogy a gyakornokok közül 2022-ben felvett munkatársak több mint nyolcvan százaléka a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát.

A Gazdaságtudományi, valamint Gépészmérnöki és Informatikai Karról az elmúlt években több száz hallgató szerzett gyakorlati tudást és munkatapasztalatot az elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat gyártó vállalatnál. Csak idén mintegy kétszázan vesznek részt a programban, amely eredményeinek összegzéseként „Stratégiai partnerünk az utánpótlásban” elismerést adott át Veresné Dr. Somosi Mariannak, a Gazdaságtudományi Kar dékánjának és Dr. Siménfalvi Zoltánnak, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánjának Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója. Az eseményen részt vett Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora is.

Az egyetem és a Bosch közös gyakornoki programjában főként a Gépészmérnöki és Informatikai, valamint a Gazdaságtudományi Kar hallgatói vesznek részt főként a gyártástámogatás, a fejlesztés, a minőségbiztosítás, a HR, a beszerzés, a logisztika és a kontrolling területen. A diákok rugalmasan, heti 20–40 órában dolgozhatnak, akár havonta változtathatják a munkaidejüket. Munkájukért a ledolgozott órák száma alapján fizetést és SZÉP-kártya-juttatást kapnak, továbbá a diplomások pótlékra is jogosultak.

A kéziszerszámgyár és az egyetem nem csak a gyakornoki programban működik együtt. A Robert Bosch Mechatronikai Tanszék 2004-es indításában és a labor felszerelésében is tevékenyen részt vett a vállalat. Közös képzést is indítottak 2021-ben: a logisztikai csomagolásfejlesztő képzés és szakmérnök szakirányú továbbképzésen a legkorszerűbb, a piaci igényeket figyelembe vevő követelmények szerint oktatnak. A duális felsőfokú programban pedig a Bosch tapasztalt mentorainak segítségével bővíthetik tudásukat a hallgatók.