„Sporttudomány nélkül nincs a pályán eredmény” – DVTK focitudományi előadás a Kutatók Éjszakáján

2022. október 12.

Fogarasi Zoltán, a DVTK Labdarúgó Akadémia igazgatója azt vallja, „sosem veszítünk, mindig mindenből tanulunk”. Mint mondta, egy jó stratéga, minden mérkőzésben megtalálja azokat a szempontrendszereket, amit tovább tud építeni: vagy azért, mert hibaként jelentkezett és fejleszteni kell, vagy valami jól ment, de szeretné, ha jobban működne.

„Én itt nemcsak a teljesítménymérésekről beszélek, hanem például a dietetikáról is, ami nagyon fontos tudományos része a futballnak. Tartunk felvilágosító órákat a szülőknek, gyerekeknek olyan témákat boncolgatva, mint az egészséges táplálkozás, és annak mérkőzéssel, teljesítménnyel való összefüggései. A tudatos nevelés már 9-10 éves kortól megkezdődik” – emelte ki.

„Az egyetem szerepe a sportban több szempontból is meghatározó. A DVTK-nál csaknem minden kolléga rendelkezik felsőfokú végzettséggel, hiszen pedagógusokat is keresünk, nem csupán edzőket. Úgy gondolom, hosszú távon ez a jövő, mert sporttudomány nélkül, nincs a pályán eredmény” – hangsúlyozta a DVTK Labdarúgó Akadémia igazgatója.

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő is nagy futballrajongó, ezért nem volt meglepetés, hogy részt vett a Focitudomány előadáson. Kérdésünkre elmondta: „az Élhető Diósgyőrért Egyesület, amikor közösségépítésről van szó, akkor a sportot, mint a közösség formálásának az eszközét hívja segítségül. Joggal kérdezhetjük, hogy hol van a futballban a tudomány, mi köze van valóban a tudománynak és a kutatásnak a futballhoz. Körülbelül egy 20-25 évvel ezelőtt óriási fejlődésnek indult a futballtudomány és ezt szó szerint kell érteni. Mikor elég jövedelmezővé a futball, mint iparág, akkor természetesen ez a jövedelmezőség képes volt arra, hogy az élet különböző területeiről jól képzett és felkészült szakembereket vonzzon be, akik olyan tudást állítottak a futball szolgálatába, amely korábban nem létezett. Például elkezdtek futballmérkőzések rögzített részeiből elemzéseket készíteni, amit később tovább elemeztek, kijavítva ezzel a hibákat” – fogalmazott Dr. Kiss János országgyűlési képviselő.