Az öntészek voltak a legnépszerűbbek az őskohónál a Fazola Napon

2022. október 13.

Közel ezer fő látogatott el az újmassai őskohóhoz a Fazola Nap keretében. A jó hangulatú rendezvényen, érdekes és izgalmas programokat kínált a Miskolc Egyetem.

A tágabb régiónkból több helyről, Hatvantól Nyíregyházáig érkeztek a látogatók a 15. alkalommal megrendezett Fazola Napra a Bükkben található újmassai őskohóhoz. Az Európában is ritkaságnak számító őskohó Magyarország egyik legfontosabb ipari műemléke. 

Az eseményen a Műszaki Földtudományi Kar is bemutatkozott. Dr. Móricz Ferenc egyetemi adjunktus azt hangsúlyozta: színes programokkal és nagyon látványos bemutatókkal varázsolták el a közönséget az egy évesektől egészen az idősebb korosztályig.

„Kollégáink széles vertikumát mutatták be karunk tudományterületeinek. A hagyományosnak mondható bemutatók mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk az új kutatási eredményeink és a hazai és a nemzetközi projektjeink megismertetésére. Egy kis tudományos ízelítőt nyújtottunk az érdeklődők számára” – fogalmazott a Miskolci Egyetem tanára.

Mindig volt valaki az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar asztalainál is.

„Próbáltunk minden korosztályt megszólítani és mindenki megállt valamelyik „mutatványunknál”. Tagadhatatlan, hogy ezúttal is az öntészeink voltak a legnépszerűbbek, náluk folyamatos volt a sorban állás, rengetegen próbálták ki a homokformázást, és vitték haza örömmel a saját maguk készítette alumínium öntvényeket”, tette hozzá Dr. Póliska Csaba egyetemi docens.

Az óvodás, kisiskolás korosztály hosszú ideig mágneshorgászott, és a kifogott halacskákat a szülők és nagyobb testvérek segítségével párosították egy-egy kémiai elemhez. A házi készítésű lávalámpa is töretlen sikersztori a kicsik körében, és a PET palackok színes kupakjainak állatfigurákba illesztése is hosszú percekre kötötte le a gyerekeket. Ezek a „hagyományos” attrakciók elsősorban az anyag-, vegyész- és kohómérnök képzéseket népszerűsítették.

„Hamarosan indul az űrmérnök mesterképzésünk is, ezért kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy ez a területet is megismerhessék az érdeklődők. A párkeresős játékunkban az emberiség eddigi űrbéli tevékenységével és például Mars „expedíciókkal” kapcsolatban játszhattak a fiatalok és az idősebbek”, mondta Dr. Póliska Csaba.