Fenntarthatósági üzenet: a globális recesszióban régiónk lokális kivétel lehet

2022. október 14.

Mérleg és kihívások – Fenntarthatóság címmel szervezett nemzetközi tudományos konferenciát a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A kétnapos rendezvényen az energiaválság is szóba került. Varga Judit, a Miskolci Egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta: a függőséget függetlenségre kell cserélnie Magyarországnak.

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara immáron 12. alkalommal rendezi meg a Magyarországon nagy hírnek örvendő közgazdász műhelyeket összefogó többnapos tanácskozást. A konferencia találkozóhely a magyar közgazdász szakma jeles képviselőinek és a külföldi szakembereknek is.

Varga Judit, a Miskolci Egyetem fenntartó alapítványának, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a fenntartó alapítvány kuratóriumának az a célja, hogy a Miskolci Egyetem vezetőségével a hatalmas hagyományokra építve és a jövő kihívásaira reagálva a javakat és eszközöket fenntartható módon az egyetem hasznára fordítsuk. Hozzátette: a modellváltás alapvetően egy gazdasági modellváltást jelent, mégpedig azt, hogy a szabadságot kihasználva tudjunk sokkal rugalmasabban alkalmazkodni a régió, illetve a piac igényeihez. Leginkább azt, hogy még hatékonyabb együttműködést tudjunk kialakítani a vállalati szektorral, de közben nem feledve azt, hogy universitas vagyunk és felelünk a munkavállalókért és a hallgatókért.

 

„Akkor tudunk a világválságból a legkisebb sérüléssel kikerülni, ha józanok, higgadtak és megfontoltak maradunk. Nem szabad olyan döntésekbe belemennünk, amely kiszolgáltatottá teszi Magyarországot. A nemzeti cselekvésünknek köszönhetően pedig biztonsággal elmondhatjuk, hogy hazánk földgázellátása biztosított. A legfontosabb cél, hogy hosszú távon határozzuk meg a fenntarthatóságot és az energiabiztonságot. A függőséget függetlenségre kell cserélnünk, és nem mindegy, hogy mi mentén indulunk el. A klímapolitikai célok elérésében hazánk az éllovasok között van az Európai Unióban. A globális recesszióban Közép-Európa lehet egy lokális kivétel”, emelte ki köszöntő beszédében Varga Judit.

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a fenntarthatóságot több oldalról vizsgálta. Elmondta: pénzügyi, társadalmi, gazdasági, környezeti, demográfiai szempontból, valamint munka- és tudásalapú dimenzióban is értelmezni szükséges a fenntarthatóság fogalmát. Kiemelte: 2020 és 2022 között Magyarország benne volt a legjobb öt államban az Európai Unióban, amely a leggyorsabban kilábalt a koronavírusjárványból, a beruházási ráta pedig növekedett.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében megemlítette, hogy az intézmény feladatának tekinti, hogy az észak-magyarországi régió a fenntartható fejlődési pályán maradjon. Az egyetem minden képzési területen képzett szakemberekkel támogatja a vállalatokat és az ipari szereplőket.