Újra a Miskolci Egyetemről rajtoltak a Barátság Maraton versenyzői

2022. október 24.

A Miskolci Egyetem adott otthont a 21. Miskolci Barátság Maraton Futófesztivál versenyközpontjának, és a 5,2 kilométeres körpálya jelentős része az Egyetemváros területén haladt az elmúlt hétvégén. A Miskolci Egyetemet a MEAFC csapata képviselte a nemzetközi futófesztiválon.

 

A Barátság Maraton története kezdetektől a Miskolci Egyetemhez kötődik, a 21. Miskolci Barátság Maraton Futófesztivál pedig idén visszatért az Egyetemvárosba. A 21. Miskolci Barátság Maraton Futófesztivál Szervező Bizottsága, a rendező Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány és a társrendező Marathon Club Egyesület idén is több kategóriában és több távon várta a futókat.

Szűcs István, a Barátság Maraton ötletgazdájától, főrendezőjétől megtudtuk: kezdeményezésére 2002-ben rendezték meg először a miskolci futóversenyt, amelyet Barátság Maratonnak neveztek el. Szűcs István az akkor 25 éve vétlen közlekedési balesetben elhunyt édesapjának emlékére szervezte meg az eseményt, és futóbarátai a kezdetektől csatlakoztak hozzá. 2002-ben az Egyetemváros és Miskolctapolca között szervezett futóversenynek a Miskolci Egyetem otthont adott: a körcsarnoktól rajtoltak a futók. 2013-ban a miskolci önkormányzat kérésére a belvárosba költözött a rendezvény, és nemzetközi futófesztivállá vált. A miskolci Barátság Maraton az óvodásoktól a veteránokig valamennyi korosztály számára sportolási lehetőséget kínál, 600 métertől 42,2 kilométeres távokon. Az idei visszatérésnek elsősorban az volt az oka, hogy több útfelújítás is zajlik a belvárosban Miskolcon, és a szervezők nem látták biztonságosnak a nemzetközi futófesztivál megrendezését. A Miskolci Egyetem örömmel fogadta a Barátság Maratont újra a kampuszon.