Jogászhallgatóknak fogyasztóvédelemről tartott előadást a szaktárca helyettes államtitkára

2022. október 24.

Saját tapasztalatival és gyakorlati példákkal gazdagított fogyasztóvédelmi előadást tartott az ötödéves joghallgatók számára Dr. Kupecki Nóra az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Az átfogó, színes előadásból a joghallgatók megismerhették a legfontosabb fogyasztóvédelmi szabályokat, megtudhatták, hogy Magyarország Alaptörvénye nem csak konkrét, a fogyasztók védelmét szolgáló, hanem számos kapcsolódó rendelkezést is tartalmaz. Ízelítőt kaptak a fogyasztóvédelmi kodifikáció nehézségeiből, hasznos információkat hallottak a fogyasztói érdekérvényesítés lehetőségeiről, az e-kereskedelem buktatóiról, valamint a fogyasztóvédelem szervezetéről. Az előadás rávilágított a fogyasztóvédelmet érintő kormányzati erőfeszítésekre, részletesen ismertetve a fogyasztóvédelmi politikáról szóló legújabb kormányhatározat legfőbb célkitűzéseit.

Dr. Kupecki Nóra helyettes államtitkár előadásában hangsúlyt kapott a digitalizáció, a fogyasztói tudatosság növelése, az oktatás kiemelt szerepe, a gyermekek és a szintén kiszolgáltatott idős fogyasztók külön jogvédelme. A helyettes államtitkár rámutatott: a fogyasztói jogok ismerete nemcsak jogászként, hanem fogyasztóként is elengedhetetlen, kiemelten hasznos a mindennapokban. Ezért a gyakorló jogászok feladata széleskörű: saját maguk, a családtagjaik, valamint az arra rászoruló fogyasztók érdekeit is védeniük kell, emelte ki Dr. Kupecki Nóra.