Oktatást, kutatást és hallgatócserét is támogat a miskolci-kirgiz logisztikai kapcsolat

2022. október 25.

A kirgizisztáni Biskekben tartották a World Rectors’ Forum 2022 rendezvényeit szeptemberben, amelyre meghívást kapott a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete is. A találkozón a miskolci küldöttség a kétoldalú tudományos és technológiai kapcsolatok előmozdításáról egyeztetett a résztvevő egyetemek képviselőivel és Kirgizisztán magyarországi nagykövetével.

A Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete a 2017-ben elindult Erasmus+ Prodlog projekt keretében oktatási és kutatási célú logisztikai fejlesztésekben vett részt Oroszországban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban tíz, német, francia, kazah, orosz és kirgiz felsőoktatási intézménnyel együttműködve.

A 2021-ben sikeresen zárult program folytatásaként a miskolci universitas rektora megállapodást kötött a Kirgiz Állami Műszaki Egyetemmel a logisztikai területek közötti kétoldalú tudományos és technológiai kapcsolatok további elmélyítéséről. A partnerség kiszélesítése lehetővé teszi további közös kutatások megvalósítását – ilyen például az agrárlogisztika területén virtuális logisztikai vállalatok tervezése -, a tananyag- és projektfejlesztésben is megvalósuló tudástranszfert, szemináriumok, workshopok, kiállítások és konferenciák szervezését.

„Az együttműködés gyakorlati haszna, hogy jelentősen növekedett a Miskolci Egyetem és a Gépészmérnöki- és Informatikai Kar szakmai ismertsége, kutatási portfóliója a nemzetközi oktatási és üzleti színtéren” – tette egyértelművé a kirgizisztáni konferenciát követően dr. Tamás Péter, a ME Logisztikai Intézetének igazgatója. Reményei szerint ez az ipari logisztika, a termék nyomonkövetési rendszerek területén a későbbiekben konkrét kutatási-fejlesztési megbízásokban ölthet majd testet.

Az együttműködés a határokon átnyúló közös munkát, a publikációs és pályázati tevékenységet az oktatók, a kutatók és a hallgatók cseréje is támogatja. Erre utalva az intézetigazgató úgy fogalmazott: a Miskolci Egyetemen jövő szeptemberben induló, angol nyelvű mester- és doktori képzésekre Kirgizisztánból is jelentkezhetnek majd a hallgatók. Várakozási szerint ezeken a képzési területeken a külföldi diákok létszámának növekedése várható, amiben segítséget nyújt a Stipendium Hungaricum program támogatása is.