Szabad a pálya az egyetemen (Videóval frissítve!)

2022. október 25.

„Boldog az az ember, aki megtalálja az élethivatását” – hangzott el üzenetként a ’Szabad a pálya’ pályaválasztási kiállítás megnyitóján a Miskolci Egyetemen. A kedden kezdődött kétnapos programot a megyei kormányhivatal szervezte együttműködésben a szakképző intézményekkel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási kínálatát bemutató ’Szabad a pálya’ kiállításon idén 60 kiállító érkezett: középiskolák és duális képzéseket is kínáló gazdasági társaságok. A továbbtanulás számos lehetőségének bemutatásával a fiatalok középiskolai pályaválasztását igyekszik segíteni a megyei kormányhivatal – mondta a rendezvény megnyitóján az intézmény főigazgatója, Dr. Menyhárt Szabolcs, aki az élethivatás megtalálását nevezte a személyes boldogság egyik útjának. Kiemelte: véleménye szerint egy ilyen megyei pályaválasztási kiállítás nem is lehetne alkalmasabb helyszínen, mint a Miskolci Egyetemen, hiszen ez nemcsak egy intézmény, hanem a város és a megye intellektuális bölcsője. „A Miskolci Egyetem, igazi universitasként számos karral rendelkezik, és évről évre kiváló munkavállalókat bocsát a munkaerőpiacra, akik sok esetben a kormányhivatal kollektíváját erősítik tovább.”

A szakmaválasztás az élet legnagyobb döntései közé tartozik, a jó döntéshez pedig tájékozódni kell – fogalmazott a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója, Molnár Péter. Hangsúlyozta: a szakképzés számos életút lehetőségét nyitja meg a fiatalok előtt.

Nemcsak iskolát, hanem hosszabb távú jövőképet kell választani – tette hozzá a szakképzési centrum kancellárja, Kiss Gábor. A duális képzésről szólva kifejtette: a megye ipari és gazdálkodó szervezetei szép életpálya lehetőségét kínálják a diákok számára.

A kancellár szavait erősítette meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bihall Tamás, aki hangsúlyozta: a napjainkban tapasztalható negatív gazdasági folyamatok ellenére a megye gazdasága megőrizte stabilitását, biztos jövőt kínál az itt élőknek. „A technikumok nagyon meghúzták a szakképzésben tanulók számát, a technikum pedig egyúttal egyetemi pályalehetőség is, ha olyan képzést kapnak a fiatalok, ami ezt megalapozhatja.”

„A jó iskolaválasztás hosszú távon elindíthat egy karriert” – fogalmazott a pályaválasztási kiállítást megnyitó Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy találják meg az egyensúlyt a vágyaik és a képességeik között, mert azzal a későbbi továbbtanulási szándékaikat is érdemben megalapozhatják.