Több százan sétáltak a mellrák elleni küzdelem jegyében a Miskolci Egyetemen

2022. október 26.

Több százan fogtak össze, és vettek részt a Miskolci Egyetem Rózsaszín sétáján, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálat, a prevenció és egészségtudatosság fontosságára. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara hagyományteremtő céllal szervezte meg az ’Állítsuk meg az emlőrákot!’ elnevezésű Rózsaszínű sétát az Egyetemvárosban.

Évente 7500-8000 nő, valamint 150-200 férfi esetében diagnosztizálnak emlőrákot. Minden nyolcadik-kilencedik nőt érint élete során ez a betegség. A daganatos megbetegedések közül a mellrák a leggyakoribb a nők körében. Éppen ezért az október a preventív szemlélet erősítéséről, és a korai felismerés fontosságáról szól – ehhez az országos programsorozathoz csatlakozott a Miskolci Egyetem is.

„Az Egészségtudományi kar nagyon elkötelezett a lakosság egészségi állapota, és az egészségügyi helyzet javítása iránt. Éppen ezért összefogtunk a Magyar Rákellenes Ligával és a Mellrákinfo Egyesülettel, és közösen szerveztük meg ezt a programot” – emelte ki a megnyitón Dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja. Mint mondta, az emlőrákot az egészségügyi világszervezet a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések között tartja számon. Évente 7500-8000 nő, valamint 150-200 férfi esetében diagnosztizálnak rosszindulatú emlődaganatot. A nők körében általában az 50-65 év közötti időszakban fordul elő, és elmondható, hogy minden nyolcadik-kilencedik nőt érint élete során. 

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az idejében felfedezett emlőráknál jelentős esély van a teljes gyógyulásra. Ezért nagyon fontos az emlő önvizsgálata, és az, hogy már 20 éves kortól kialakuljon egyfajta emlőtudatosság, valamint a 45-65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiai szűrővizsgálata” – fogalmazott. 

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke kiemelte: még mindig nem kap elég figyelmet a prevenció, és még mindig nem veszik elég komolyan a nők a rendszeres szűrővizsgálatot. Rámutatott, azért fontos az önvizsgálat és a mammográfiai szűrés, mert ha idejében felismerik a betegséget, gyógyítható.