Az egészség érték, a mozgás fontos az egyetemistáknak is

2022. október 27.

Az aktív és egészségtudatos életmód stratégiájának kidolgozásában számítanak az egészségfejlesztéssel foglalkozó egyetemi intézetek tapasztalataira – hangsúlyozta a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán megrendezett „Leisure” rekreációs konferencia előadójaként a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Révész Máriusz. A tanácskozáson tizenkét egyetem előadói mellett a tématerület szakmai szervezetei is képviseltették magukat.

„Magyarországon sokan panaszkodnak, hogy nehéz az élet. És valóban, ha szétnézünk, akkor látjuk, hogy kinek tíz, kinek húsz, kinek harminc kilóval is nehezebb a szükségesnél” – fogalmazott Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár. „Ha megnézzük azokat a felméréseket, amelyek egy ország lakóinak aktív mozgását mérik, akkor kijelenthetjük, hogy Magyarországon nagyon keveset mozgunk. Az én feladatom az, hogy tegyük könnyebbé az emberek életét úgy, hogy teremtsük meg annak feltételeit, hogy az emberek többet mozoghassanak. Ezért indítottuk el az „Aktív Magyarországért” programot.”

Hozzátette: igazából ez nem egy sportprogram, hanem egy egészségügyi program. „Magyarországon nagy gond, hogy keveset mozognak az emberek, ezért elhízottak, és az egészségügyi mutatóink európai összehasonlításban rendkívül szomorúak. Ezen kell változtatni! Minden célcsoportot külön-külön meg kell szólítani, a gyerekeket, az egyetemistákat. Huszonévesen szoknak le az emberek leggyakrabban a mozgásról, aztán 30-35 éves korban rájönnek, hogy muszáj elkezdeni mozogni különben nagy baj lesz. Nekik lehetőséget kell biztosítani” – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: olyan munkát végeznek az államtitkárságon, amihez segítségre, szövetségesekre van szükségük. Már most nagyon sok egyesülettel, különböző sportági szövetséggel, sportszövetséggel dolgozunk együtt, de együtt kell dolgoznunk az egyetemekkel is, mert csak így tudunk a szemléletben változást.

A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara legfőbb küldetésének tekinti a rekreációt. „Azt tapasztaljuk, hogy szeretnének minél tovább, minél fiatalabban, minél egészségesebben élni. Egyre inkább kezd az egészség értékként megjelenni” – hangsúlyozta ki Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja. Mint mondta, ez a konferencia egy találkozási pont kíván lenni, itt Miskolcon a szakterület szaktekintélyei számára.