A kapcsolódási pontokat keresték a compliance nemzetközi konferencián

2022. október 28.

A vállalati compliance kérdéskörét járták körbe a jogász szakma nemzetközi prominens képviselői a Heidelbergi Egyetem és a Miskolci Egyetem közös szervezésében a Humboldt Intézeti Partnerségi Projekt keretében egy nemzetközi konferencián.

A két egyetem közötti hároméves projekt során már sokadszor tartanak nemzetközi konferenciát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Prof. Dr. Jacsó Judit dékánhelyettes, intézeti tanszékvezető azt hangsúlyozta: nagyon nagy öröm az Állam- és Jogtudományi Kar számára, hogy a Heidelbergi Egyetemmel együttműködve a Humboldt Alapítvány intézeti együttműködési projektjét elnyerték két évvel ezelőtt. Elmondta azt is, hogy nagyon nagy volt az érdeklődés, több mint 150 fő jelentkeztek a rendezvényre. 

Dr. Gerhard Dannecker, Heidelbergi Egyetem professzora, a Miskolci Egyetem díszdoktora kiemelte, hogy az Európai Unió az Egyesült Államoktól vette át a compliance koncepciót, a tagállamoknak pedig kötelességünk volt, hogy bevezessék. Németország és Magyarország között és a problémáink nagyjából ugyanazok, mert a magyar jogrendszer nagyon közel áll a német rendszerhez. 

„Mi egy kicsit gyorsabbak vagyunk, de talán egy évvel több tapasztalatunk van. Ez nem sok, de abból a szempontból előnyös, hogy látjuk a problémákat hazánkban. Magyarországon is tartunk órákat, beszélgetünk a témáról. Ez nem csak jogi kérdés, hanem gazdasági, pszichológiai és etikai kérdés is”, mondta Dr. Gerhard Dannecker, a Heidelbergi Egyetem professzora.

Dr. Robert Kert, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem professzora azt emelte ki, hogy az Európai Unióban a legtöbb országban a jogi személyeknek és a vállalkozásoknak már van büntetőjogi felelősségük. A vállalkozások pedig megpróbálnak compliance programokat indítani, és a kérdés az, hogy ezek a compliance programok hogyan befolyásolják a vállalkozások szankcionálását és büntetőjogi felelősségét.

„A legtöbb országban új fejlemények vannak a szankciókat illetően. Jelenleg sokféle szankció létezik, nemcsak a büntetőjogban, hanem a közigazgatási jogban és a polgári jogban is. És nem világos, hogy ezek a szankciók hogyan illeszthetők egymáshoz, és milyen kapcsolatban állnak”, fűzte hozzá Dr. Robert Kert, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem professzora, hogy miért is tartották fontosnak a nemzetközi a konferenciát.