Testközelből a MOL és az ME vegyipari-gépészmérnöki duális mesterképzése

2022. november 8.

A magyar petrolkémiai óriás, a MOL idén is egy kötetlen beszélgetésre invitálta a Miskolci Egyetem leendő hallgatóit, akik közelebbről ismerkedhettek meg a vállalat és az egyetem által életre hívott vegyipari-gépészmérnöki duális mesterképzés rejtelmeivel. A találkozón a fiatalok a már végzett hallgatóktól és a vállalat munkatársaitól is kérdezhettek.

A MOL Petrolkémia Zrt. azt vallja, hogy a fejlődéshez, a minőségi alapanyaggyártáshoz a csúcstechnológián túl megfelelően képzett mérnökökre van szükség. „Ennek a biztosítását a Miskolci Egyetemmel való együttműködésben látjuk” – fogalmazott a vállalat nevelési-oktatási feladatokért felelős igazgató-helyettese, Poórné Aranyosi Amália.

A Miskolci Egyetem vegyipari gépész mesterképzésén tanuló diákokat 2018-ban fogadta először a MOL, azóta 17 hallgató vett részt a közös kurzuson. „Jelenleg nyolc hallgatónk van, további kilenc duális formában végzett diák közül pedig nyolc azóta is nálunk építi a karrierjét” – mondta az igazgató-helyettes. Álláspontja szerint a siker titka a szoros együttműködésben van.

Napjainkban számos duális partnerrel büszkélkedhet az egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara, ám a Mol Petrolkémiával az elsők között kötöttek oktatási együttműködési szerződést. A képzési formával kapcsolatban Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a kar dékánja kiemelte: fontos, hogy az egyetem által biztosított elméleti tudás mellett a hallgatók jelentős gyakorlati tapasztalatra is szert tudjanak tenni a partnerszervezeteknél, köztük a MOL Petrolkémiánál, ennek köszönhetően még versenyképesebb munkavállalóként kerülhetnek ki a munka világába.