A Miskolci Egyetem az igazán jó példa (Videóval frissítve!)

2022. november 10.

Immár három éve töretlenül tanítanak Magyarországért a Miskolci Egyetem hallgatói. A mentorprogram projektvezetői szakmai műhelymunka keretein belül ismerték meg az eddigi tapasztalatokat. A helyi szereplők pedig bemutatták az újonnan készült, központi segédanyagokat.

Ebben a szemeszterben csaknem százan jelentkeztek a "Tanítsunk Magyarországért!" kurzusra. Ez a tárgy készíti fel a hallgatókat arra, hogy a program mentorai lehessenek.

– Itt elsősorban attitűdöt kapnak, egy önmagukkal való bánni tudást – fogalmazott Lubinszki Mária, a "Tanítsunk Magyarországért!" program oktatója, a Miskolci Egyetem egyetemi docense, hozzátéve: életre való kompetenciákat tanítanak a hallgatóknak, amely segíti a munkaerőpiac és az egyetem közötti átmenetet.

– Nagyon sok mindenben úgy érzem, a Miskolci Egyetem a jó példa, a jó gyakorlat. Mi is szívesen tanulunk másoktól, rendszeresen vettünk részt korábban is workshopokon, viszont azt látom, hogy a Miskolci Egyetemen egy nagyon speciális programcsomagot alakítottunk ki, ami az országban egyedülálló – emelte ki Lubinszki Mária.

Az ongai Görgey Artúr Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola már három éve tagja a programnak. Tanévenként 60-70 diák vesz részt benne, jelenleg 78 diákot mentorálnak. Kovács György igazgató kifejtette: azért jelentkeztek, hogy perspektívát adjanak a diákjaiknak. – Óriási változást hoztak az intézmény életébe a mentorok. A diákok fegyelmezettebbek, aktívabban dolgoznak, eredményeik javultak és perspektíva nyílt előttük. Van olyan diákunk, aki a Földes Ferenc Gimnázium Arany János programjába került be, illetve több olyan is akad, akik a szakképzésbe kapcsolódtak be, és ott hiányszakmákban helyezkedtek el – részletezte Kovács György.

2019 szeptemberében indult útjára a „Tanítsunk Magyarországért!” Mentorprogram, amelyhez elsők között csatlakozott a Miskolci Egyetem. A kezdeményezés alapja, hogy segítséget nyújtson a nehezebb helyzetben lévő fiataloknak, hogy sikeresen tanuljanak tovább, és helyezkedjenek el a munkaerőpiacon.