Visszalátogattak az egykori kollégák

2022. november 15.

Két év „pandémiás szünet” után ismét megrendezte a Nyugdíjas fórumot a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet (FDSZ) Miskolci Egyetem Intézményi Szervezete. A találkozón az egyetem életében történt legfontosabb változásokról első kézből tájékozódhattak a régi kollégák.

A nyugdíjas korú egykori munkavállóira az alapítás óta gondot fordít az FDSZ, amelynek a Miskolci Egyetemen belül működő tagozata folyamatosan tartja velük a kapcsolatot. Tájékoztatja őket az egyetem fejlődéséről és az intézményt érintő változásokról, de aktívan közreműködik a rászoruló nyugdíjasok pénzügyi támogatásában is.

A kapcsolattartás egyik hagyományos formája az éveként megrendezett Nyugdíjas fórum, amely az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt. Idén viszont újra megtartották az egyetemi menzán, ahol megtörtént az idei karácsonyi pénzbeli támogatások átadása is.

 

 

A rendezvényen a Miskolci Egyetem életében az elmúlt két évben bekövetkezett legfontosabb változásokról, a modellváltás lényegi részleteiről Prof. Dr. Szűcs Péter általános rektorhelyettes adott tájékoztatást. Az alapítványi működés gazdasági hatásairól Kalmár Zsolt gazdasági vezető szólt, végül az intézmény egykori vezetői közül Prof. Dr. Patkó Gyula rektor emeritus korabeli munkáját elevenítette föl, mintegy összevetve az intézményi működésben rejlő alapvető különbségeket.

- Az FDSZ miskolci nyugdíjas szervezetének napjainkban mintegy 180 tagja van, közülük 75-en jöttek el a találkozóra. Szívesen jönnek vissza, mert sokuk számára az egykori munkahelyük több, mint egy felsőoktatási intézmény. Számukra az egyetem „családi” közösséget jelent – fogalmazott Dr. Bokányi Ljudmilla, az FDSZ ME elnöke. Elmondta: egy évben milliós nagyságrendű szakszervezeti támogatás jut a nyugdíjasok mellett az alacsony jövedelmű aktív dolgozók és a családosok támogatására. Közösségi rendezvényeik – családi nap, gyermeknap, Mikulás-ünnep, dolgozói nap - megtartásában számíthatnak az egyetem vezetésének támogatására, amely áldoz ezekre a programokra, kiegészíti szakszervezeti költségvetésüket.