Védelem és vád hallgatók tolmácsolásában

2022. november 16.

Jubileumi perbeszéd versenyt rendez a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Huszadik éve szervez a Bűnügyi Tudományok Intézete a felsőbb éves hallgatóknak megmérettetést vád és védőbeszédekben.

 

 

A jogászi szakmában nagyon fontos, hogy a hallgatók tudjanak beszélni, tudjanak érvelni, ezt már az egyetemi évek alatt elsajátítsák, hangsúlyozta Jámborné Dr. Róth Erika, az Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének tanszékvezetője. Hozzátette azt is, hogy az egyetemi perbeszédversenynek azért is van jelentősége, mert a győztes hallgatók az országos perbeszédversenyen képviselik a miskolci jogi kart.

 

Az előző tanévben az országos perbeszédversenyt a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezte. Az idei pedig azért különleges, mert jubileumi esemény: huszadik éve szervezik meg büntetőjogi perbeszédversenyt az intézményben.

 

„Külön büszkék vagyunk erre, mert hiába volt Covid-járvány, akkor is megtartottuk a büntetőjogi perbeszédversenyt vagy online formában, vagy hibrid formában”, mondta Prof. Dr. Nagy Anita, a Bűnügyi Tudományok Intézete egyetemi tanár, a verseny szervezője. A versennyel kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a hallgatók a jogesetet a versenyt megelőző napon kapják kézhez. A hallgatók vád és védőbeszéd kategóriába indulhatnak, és mindig nagy izgalommal várják, hogy sorsolás során ki fog vádbeszédet, ki fog védőbeszédet mondani.

 

A zsűrizésben a Miskolci Törvényszék, a Magyar Ügyvédi Kamara és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vesz. A büntetőjogi és büntetőeljárásjogi ismereteken kívül a hallgatók a retorikai képességeiket is megmutathatják. A Bűnügyi Tudományok Intézetének mindkét munkatársa fontosnak tartotta, hogy a hallgatók találkozhatnak a valós élethez közel álló szituációval, mivel a jogászi szakma sokrétű, a soha nem lehet tudni, hogy később az életben kit mikor ér az a lehetőség, hogy büntető tárgyaláson részt vesz és érdemben kell nyilatkoznia.

 

A versenyre jelentkezni novemberben 22-éig lehet.