Európai Egyetemi Tollaslabda Bajnokság Miskolcon

2022. november 17.

Helyszíni bejárást és sportszakmai egyeztetést tartottak november 16-án, szerdán Miskolcon, ahol 2023-ban Európai Egyetemi Tollaslabda Bajnokságot rendeznek. Az esemény egyfajta felvezetése lesz a 2024-ben Miskolcon és Debrecenben megrendezendő Európai Egyetemi Játékoknak.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Európai Egyetemi Játékokat (EEJ) és Európai Egyetemi Bajnokságokat (EEB) rendez, amelyen minden résztvevő saját felsőoktatási intézményét képviseli. Az EEJ-ket 2012 óta minden páros évben, az EEB-ket 2001 óta páratlan években rendezik. 2023-ban Miskolc tollaslabda és vízilabda, Debrecen pedig B33 kosárlabda EEB-nek ad otthont. 2024-ben Miskolc és Debrecen közösen rendezi meg a kontinens legnagyobb diáksport rendezvényét, az Európai Egyetemi Játékokat.

A 2023-as miskolci tollaslabda EEB apropóján, az EUSA részéről kezdeményezett találkozó első részében Kása Tamás, a miskolci szervezők vezetője munkatársaival – Antal Évával, Tóth Verával, Bene Szilárddal, Havasi Istvánnal -  együtt az esemény majdani helyszínén, a DVTK Arénában fogadta az egykori többszörös szerb országos tollaslabda bajnok Radomir Jovovic-ot, a jövő évi kontinensbajnokság technikai delegátusát, aki az EUSA-n belül felel a tollaslabda sportág kritériumainak megvalósításáért, így ő a rendezvény első számú sportszakmai döntéshozója. A találkozón aktívan részt vett - két kollégájával együtt - Joó Melinda, a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára, Molnár Réka, a Miskolci Egyetem Sportirodájának vezetője és Porcs Dániel, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának sportcsoport vezetője is. A jelenlevők tájékozódtak a multifunkcionális létesítmény adottságairól, megtekintették a küzdőteret, körvonalazták a hat verseny- és két edzőpálya elosztását, valamint számba vették a tollaslabdában különösen meghatározó teremvilágítás megoszlását, beállítási lehetőségeit. A jelenlevők egybehangzóan megállapították, hogy az aréna ideális helyszíne lesz a jövő évi eseménynek, melynek az országos szakági szövetség maximális támogatásával történő megvalósításából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Miskolci Egyetem is oroszlánrészt vállal.

A helyszíni bejárást követően sportszakmai egyeztetést tartottak, ahol részletesen átbeszélték a tapasztalatokat, és vázolták a következő időszak feladatait.