A Kolozsvár-Miskolc jogász „gyorson”

2022. november 21.

Többéves hagyományra tekint vissza a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara közötti sokoldalú szakmai kapcsolat.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara közötti szakmai együttműködés keretében évente több esemény is megvalósul: tudományos konferenciák oktatók és doktoranduszok számára, a konferenciák anyagaiból szakmai kötetek megjelentetése, az Erasmus programon keresztül oktatói és hallgatói cserék, de jogesetmegoldó verseny is szerepel az elmúlt évek kínálatában. 2021 őszén a Collegium 48 program keretében Dr. Varga Zoltán és Dr. Lehotay Veronika hallgatókkal látogatott a kolozsvári karra a Miskolci Egyetemről. Szintén tartott már előadást a kolozsvári jogi karon a miskolci jogi kar oktatói közül Professor Emeritus Dr. Prugberger Tamás, Prof. Dr. Barta Judit, Prof. Dr. Barzó Timea, Dr. Tóth Hilda, Dr. Mélypataki Gábor és Dr. Olajos István is.

Dr. Vallasek Magdolna, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának Jogtudományi Tanszékének oktatója felelevenítette: a munkajog területén doktorandusz-hallgatóként érkezett a Miskolci Egyetemre, és ez a személyes kapcsolat is hozzájárult a ma már sokoldalú szakmai-tudományos együttműködéshez. Nemcsak a munkajogi kutatások, hanem más jogterületek, így például a polgári jog, a kereskedelmi jog és a büntetőjog is bekapcsolódott a közös munkába. A kolozsvári jogi tanszék oktatóinak és munkatársainak azért is fontos a miskolci kötődés, hiszen minden lehetőség kapcsolódást jelent az adott szakterületen tudományos eredményeket elért kiváló kollégákhoz – tette hozzá. Személyes példáját említve elmondta: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán egyedül foglalkozik a munkajog területével, a Miskolci Egyetemen viszont többen dolgoznak ebben a témában, így gyakran tudnak értekezni és konzultálni egy-egy szakkérdésben, de a jó együttműködésnek köszönhetően nemcsak a konferenciákon, hanem akár napi szinten is.

- Nagy támogatást kaptunk a Miskolci Egyetem jogi karától, amikor román munkajogi tankönyveinkhez elkészítettük a magyar nyelvű köteteket, és meg kellett találnunk például a jogi terminusokat, megfelelő jogintézményeket. Dr. Mélypataki Gáborral egyeztettük a kérdésben, akivel többször közösen is publikálunk. A közös munkának abban is eredménye van, hogy a magyar és a román helyzetet egyszerre tudjuk bemutatni. Ezzel pedig már két Európai Uniós tagállamban tapasztalt problémákra vagy összefüggésekre tudunk rámutatni - fogalmazott Dr. Vallasek Magdolna.

A Miskolci Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara közösen szervezte meg tavaly a Collegium 48 konferenciát, amelynek keretében jogtudósok és jogtörténészek munkáit, életútját mutatták be mind a miskolci, mind a kolozsvári oktatók, hallgatók. A konferencia anyagából tanulmánykötet is megjelent. Szintén tavaly szervezett jogesetmegoldó versenyt a kolozsvári kar jogtudományi intézete polgári- és büntető jogból, ahová a magyarországi jogi karok hallgatói hívták meg, köztük a Miskolci Egyetem hallgatóiból álló csapatokat. Erasmus program keretében hallgatói és oktatói cserékre is van bőven alkalom.

A Miskolci Egyetem Kereskedelmi Jogi Tanszékének tanársegédje, Dr. Halász Csenge a közelmúltban járt vendégoktatóként a kolozsvári intézményben, ahol végzős hallgatóknak az Európai Unió egyik leginkább harmonizált jogterületéről, a fogyasztóvédelmi kérdésekről beszélt, de a doktori értekezésének témájában, a személyiségi jogok és a közösségi média kapcsolatáról is volt lehetősége előadást tartani és szemináriumi jelleggel beszélgetni a diákokkal.

- Az oktatói Erasmus kiváló lehetőség arra, hogy szakmai együttműködéseket alakítsunk ki a határon túli és külföldi egyetemek oktatóival. A kolozsvári egyetemen is egy értékes szakmai diskurzus alakult ki a kollégákkal. Külön öröm volt számomra, hogy az egyetem szakkollégiumában a hallgatókkal is élénk párbeszédet folytattunk a közösségi média témakörében - foglalta össze Dr. Halász Csenge.

 

Fotón: Dr. Halász Csenge, a Miskolci Egyetem tanársegéde, Dr. Szendrei Tamás ügyvéd, a Sapentia Erdélyi Magyar Tudományegyetem megbízott oktatója és Dr. Vallasek Magdolna, a Sapentia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa