Válság és változás különböző megközelítésekből

2022. november 23.

Szakmai kihívások a sajátos körülmények között címmel rendezte meg a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézete XIX. Szakmai napját. A plenáris ülésen Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégia elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a 21. század válságainak tanulságairól vont mérleget, míg az adónemek alakulásáról Tamásné Czinege Csilla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai elnökhelyettese beszélt.

 

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégia elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára

 

A Gazdaságtudományi Kar konferenciái hasznos, gyakorlati ismereteket nyújtanak mind a pénzügyi-számviteli szakmákban dolgozó szakemberek, mind a diákok számára – emelte ki megnyitójában a kar dékánja, Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rendezvényre a közgazdaságtant oktató miskolci középiskolákból is érkeztek diákok, akik számára ugyancsak hasznosítható tudást tudnak kínálni, egyben betekintést a „Miskolci Közgáz” képzési kínálatába.
„A karon folyó munka sikere, hogy a konferencián a nemzetközi tevékenységet külön szekció reprezentálja, az előadók között pedig a GTK-n végzett egykori diák is szerepel” – mondta a dékán.

A válság, változás különböző aspektusait elemző konferencián Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégia elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára előadásában a 21. századi krízisidőszakokat elemezte. Mint fogalmazott: a világ 2008-as pénzügyi összeomlása óta egymásra rakódó válságokat élünk át, ezek közül a migráció, a Covid-járvány és az orosz-ukrán háborús konfliktus jelenleg is meghatározza mindennapjaink gazdasági-társadalmi működését. Gazdaságpolitikai célként fogalmazódik meg világszinten az ellátás biztonsága, amit meglátása szerint egyfajta deglobalizáció, a globális gazdasági felbomlás kísér.
Egy ország jövőbeli biztonságának megteremtésében jelenleg stratégiai fontosságú a demográfiai egyensúly, a hatékony önvédelem, illetve az önellátás megteremtése. Utóbbi megvalósításában alapvető fontosságú, hogy a kiemelt szektorok – mint az energia, az élelmiszeripar, az egészségügyi ipar, az építőipar, a magas hozzáadott értékű termékek előállítása - hangsúlyos szerepet kapjanak - fogalmazott Gion Gábor, a HM államtitkára.