Kilián és Szili professzorokra emlékeztek a miskolci bölcsészek (Videóval frissítve!)

2022. november 24.

Kilián István és Szili József professzorok meghatározó egyéniségei voltak a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának. Oktatótársak, kollégák és hallgatók emlékeztek meg a miskolci bölcsészképzés két kiemelkedő alakjáról. 

Mindkét professzor nemzetközi hírű kutatója, egyetemi tanára, valamint alapító tagja volt a Bölcsészettudományi karnak. 

„Rendkívül támogató, segítő beállítottságú oktatók voltak. Kilián professzor úr folyamatos mosolya, jókedve, a kollégákkal, hallgatókkal való kiemelten jó viszonya megalapozta azt a személyes szakmai együttműködést, amivel fiatal kutatók tömegeit tudta elindítani az irodalomtörténészi pályán” – emlékszik vissza kollégáira Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Bölcsészettudományi kar dékánja.

Mint mondta, Szili professzor úr visszafogott egyéniség volt, halkszavú, mindig mindenki felé óriási segítőkészséggel, támogatással fordult. Ő és a felesége, Juhász Erzsébet hozták létre azt az alapítványt, amelyet a kari tevékenységek támogatása érdekében a mai napig működtetnek azzal a céllal, hogy a hallgatókat anyagilag segítsék. 

„Ezen oktatói és emberi értékek támasztják alá, hogy meg kell őriznünk az értékrendjüket is szakmai tudományos eredményeiken túl” – emelte ki a dékán.