A bölcsészképzés indulásáig visszanyúló együttműködés

2022. november 25.

Megerősítette a miskolci bölcsészképzés elindításáig visszanyúló szakmai együttműködését a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Herman Ottó Múzeum. A partnerség megújítása a várakozások szerint még hatékonyabbá teszi az észak-magyarországi régióban folyó humántudományi képzések és kutatások elismertségét.

 

A sok évtizedes együttműködés megújításáról szóló dokumentumot prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója és dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Bölcsészettudományi Kar dékánja írta alá

 

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézetének, a kar elődjének 1992-ben történt alapításánál és a szakmai munka elindításánál jelentős szerepet vállaltak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár és a Herman Ottó Múzeum szakemberei. Az elsők között indult osztatlan képzés történelem szakon, így aki most részt vesz az együttműködés megújításában, a múzeum igazgatója, a Bölcsészettudományi Karnak volt egykori hallgatója – emlékeztetett az egyetem rektora. Az együttműködés folytatásának részleteiről elmondta: amellett, hogy a múzeum szakmai gyakorlati helye a bölcsészeknek, közös konferenciákat és kiállításokat szerveznek majd, ezzel is igyekeznek vonzóbbá tenni a humántudományi képzéseket és ráirányítani a figyelmet a múzeum értékeire.

A Herman Ottó Múzeum számos munkatársa az egyetem muzeológiai képzéséről került ki, kiváló szakemberek gondozzák a rendkívüli gyűjteményeket. A kollégák jó része magas szintű tudományos fokozattal rendelkezik, amelyet ugyancsak a Miskolci Egyetemen szereztek meg - mondta dr. Szolyák Péter. A jövőről szólva megfogalmazta: számos területen, az ásványtantól a történelemtudományig „kötelező együtt haladni az egyetemmel”, de jelentős lépéseket lehet tenni a régészeti és az általános muzeológiai képzésekben is.