Milliókat érnek a hallgatók innovációs ötletei

2022. november 28.

A tízmillió forintos összdíjazású hallgatói innovációs ötletverseny döntőjét a Miskolci Egyetem II. Innovációs Napján rendezték meg. A szakmai zsűri a pályázatok közül négy piacképes projektet emelt ki. Pénzdíjjal ismerték el az automatizált fermentációhoz, a környezeti kockázatok csökkentését célzó bioremedációhoz, a gazdaságos légkondicionáláshoz, valamint az 5D esztergáláshoz fejlesztett újító elképzeléseket.

 

 

Easy Ferment

Az ’Easy Ferment’ című ötlet Palla Péter, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar II. éves MSc hallgatójának munkája, amit a házi serfőzés rejtelmeibe bevezető szenvedélyes prezentáció alapján 3 millió forintos díjazásban részesítettek. Az automatizált fermentációs (erjesztési) rendszer műszaki kidolgozásával a felhasználók hatékonyabban és jobb minőséggel tudnak sört főzni. A piaci felmérések és tapasztalatok alapján a prototípus elkészült, a következő lépcső a tesztelés folyamata.

Bioremediáció

Az elmúlt tanév innovációs versenyének abszolút győztese, Csernák Lili, az Anyagtudományi és Vegyészmérnöki Kar III. éves hallgatója idén a ’Bioremediáció’ című projekttel pályázott. Ismét meggyőzte a zsűrit felkészültségéről és az ötlete piacképességéről, így a 3 millió forint támogatást a versenyen bemutatott prototípus továbbfejlesztésére fordíthatja.

ECO POOL

Gazdaságos légkondicionáló rendszert mutatott be Somogyi Dominik Martin, a Gazdaságtudományi Kar marketing mesterszakos hallgatója. Az ’ECO POOL’ elnevezésű újítást ugyancsak 3 millió forinttal jutalmazták, sőt, az ötlet szellemi tulajdon védelmének elindítását javasolta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát képviselő zsűritag. 

5D Industries

Egymillió forintos különdíjban részesítette a zsűri Pásztor István ’5D Industries’ projektjét. Az ötlet egy 5D esztergáláshoz fejlesztett billenő körasztal fejlesztését írja le.