Nemzetközi ösztöndíj-lehetőségek a BTK-n

2022. november 29.

A Miskolci Egyetem számára kiemelten fontos a nemzetköziesedés, ami nemcsak a campuson tanuló külföldi hallgatók számának növekedését jelenti, hanem a hallgatói számára biztosított számtalan külföldi ösztöndíj-lehetőséget is. Erről kaptak részletes tájékoztatást oktatóiktól, és élménybeszámolót hallgatótársaiktól a Bölcsészettudományi kar tanulói a nemzetközi szakmai napjon.

Fulbright Hungary, DAAD, Magyar-Német Ifjúságért Egyesület, Tempus Közalapítvány, CEEPUS – ezekről az angol és német külföldi ösztöndíj-lehetőségekről kaptak részletes tájékoztatást a fiatalok. 

„A CEEPUS az Erasmushoz hasonló ösztöndíjrendszer, amelyben 15 résztvevő ország van. Ebből Ausztria a legnyugatibb Moldova pedig a legkeletibb szeglete. Ezek az országok működtetnek közös tematikus hálózatot. A Bölcsészettudományi karnak egy ilyen hálózata van, az E-Bologna hálózat, aminek a tematikája fordítástudomány és kommunikáció. Ezen a hálózaton belül tudunk a hallgatóknak és az oktatóknak is ösztöndíj-lehetőségeket biztosítani” – fogalmazott Dr. Paksy Tünde, egyetemi adjunktusa.

„Mi alapvetően kétoldalú kapcsolatépítést teszünk lehetővé 18 és 30 év közötti német és magyar fiataloknak. Az a célunk, hogy párbeszédet biztosítsunk számukra, hogy jobban megértsék egymást, hiszen övék a jövő” – részletezte Osztrovszky Edina, Magyar-Német Ifjúságért Egyesület irodavezető, hozzátéve: van olyan programjuk is, ami teljesen ingyenes.

„Másodéves egyetemistaként utaztam ki Erasmusszal Németországba, ahol egy teljes szemesztert eltölthettem. Felejthetetlen élményekkel és szakmai tapasztalatokkal gazdagodtam ennek a lehetőségnek köszönhetően” – emlékezett vissza Nagy Illés, a Miskolci Egyetem volt hallgatója.

„Nyári egyetemen voltam Grazban két hétig. Minden hallgatónak csak ajánlani tudom, hogy éljenek a Miskolci Egyetem nyújtotta külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel, hiszen világot láthatunk, új perspektívát ismerhetünk meg, és anyagi vonzata sincs olyan szintű, amit ne tudna egy egyetemista finanszírozni” – ezt Sári Patrik, történelemtanár szakos hallgató hangsúlyozta ki.