Isten éltesse a jubiláló gépész kari tanszékeket!

2022. december 2.

A jelent és közeljövőt az energiabiztonság megteremtése fogja meghatározni, amihez természetes módon hozzátartozik a szakemberellátás biztonsága. A Miskolci Egyetemen műszaki karainak képzésein elérhető mérnöki tudás ehhez járul hozzá – hangzott el a Gépészmérnöki és Informatikai Kar két, 60 és 70 éves jubileumát ünneplő tanszékének rendezvényén.

 

 

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék alapításának 70 éves, a Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék alapításának 60 éves évfordulóját szakmai találkozóval ünnepelte a kar a miskolci Vigadóban. A rendezvényen az évtizedeken átívelő vegyipari gépész és energetikai mérnöki képzés kialakításában részt vállaló neves professzorok munkásságának felidézése mellett hangsúlyosan szó esett arról az ipari kutatási tevékenységről, a tudományosan megalapozott szakértelemről, amely jelentős mértékben járul hozzá napjainkban a Miskolci Egyetem elismertségéhez, presztízsének emeléséhez.

A jelent és a közeljövőt az energiabiztonság megteremtése fogja meghatározni. Magyarország kormánya ezért hívta életre nemrégiben az Energiaügyi Minisztériumot, amelynek a december 5-én életbe lépő olajembargóra következményeire is megoldást kell majd találnia. Az energetika szakterületéhez értő szakemberek képzésével a Miskolci Egyetem unikális tudást tud adni ahhoz, hogy hazánk az uniós szankciókból adódó kihívásokkal minél sikeresebben birkózzon meg - mondta a jubileumi rendezvényen tartott köszöntőjében Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke. A két évvel ezelőtti modellváltásra utalva hozzátette: a Miskolci Egyetem innovatív szellemi tőkéje, a piac igényeihez igazodó, fenntartható oktatási modellje elősegíti a tudásvagyon gyarapodását, amivel az intézmény képes megfelelni a versenyszféra elvárásainak.

Az energiaválságos időszakban fontos, hogy azt a tudást, amit a műszaki karok közvetíteni képesek, a megfelelő helyeken tudják hasznosítani – erről Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora beszélt. A gépész kari tanszékek jubileumára utalva kijelentette: két olyan ágazatról beszélünk, amelyek ipari képviselői az észak-magyarországi régióban vezető gazdasági szereplők, szakember utánpótlásuk megteremtésében pedig kiemelkedő szerepet játszik a Miskolci Egyetem.
„Képzés és kutatás nélkül nem képzelhető el egy térség fejlődése” – jelentette ki a rektor, hangsúlyozva az egyetemnek azt a feladatát, hogy a régió felemelkedéséhez hozzájáruljon. E tekintetben a Gépészmérnöki és Informatikai Karon a vegyipari gépészeti szakterületi képzés sikertörténet: az országban egyedül a Miskolci Egyetem képez erre specializált gépészmérnököket, az ipari kapcsolatok pedig a kutatási-fejlesztési projektek alapját jelentik.

 

Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora és Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensi Alapítvány elnöke

„A több tudományt, több szakterületet érintő tudásra, a tudományterületek közötti kapcsolatok ismeretére a műszaki értelmiségnek egyre nagyobb szüksége lesz a jövőben. A Miskolci Egyetemen ennek eléréséhez minden adott” – köszöntötte a jubileumra küldött üzenetében egykori Alma Materét az Országgyűlés alelnöke, Latorcai János, aki vegyipari gépészmérnöki oklevelet 1971-ben szerzett az akkor még Nehézipari Műszaki Egyetemen. Mint visszaemlékezett: az innováció és a gyakorlat hívta életre ezt a képzést, ahol a tanszéken oktatóktól emberséget és szakmai kultúrát egyaránt tanulhattak a diákok.

Az Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék alapítására a gépész kar egykori dékánja, a Kossuth- és Széchenyi-díjas Czibere Tibor akadémikus emlékezett. Hangsúlyozta az ott megszerezhető tudás társadalmi elismertségét, amit mértékadó professzorok munkássága alapozott meg évtizedekkel ezelőtt.

A MVM Paksi Atomerőmű kivételes partnere a Miskolci Egyetemnek, és a továbbiakban is számít az intézményre az alapkutatásokban és a fejlesztésekben – mondta el a jubileumra küldött videóüzenetében Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikai elnökhelyettese. Emlékeztetett: ahogy a hazai atomenergiafelhasználás megteremtésében, úgy a küszöbön álló bővítésében is jelentős szerepet szánnak annak a sokoldalú mérnöki tudásnak, amely Miskolcon megszerezhető.