Jogi tudományos doktori dolgozat egy jogszabályban nem található témáról

2022. december 5.

A jogszabályban egyetlen egy mondatot sem találunk arról a területről, amellyel kapcsolatban Dr. habil Veress Emőd, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense a közelmúltban megvédte a Magyar Tudományos Akadémián doktori dolgozatát.

 

 

„A Magyar Tudományos Akadémián a doktori dolgozatom a szindikátusi szerződésről szólt. Ez egy elég különleges terület ugyanis ez egy olyan szerződés, amelyről a jogszabályban egyetlen egy mondatot sem találunk, a gyakorlatban viszont viszonylag gyakran előfordul. Bizonyos társaságoknak a tagjai rendezik soraikat ezen szerződés keretében. Olyan típusú együttműködéseket alakítanak ki, amely a társaságon belüli érdekeiket védi. Például, hogy hogyan szavaznak a társaságban, vagy hogy hogyan lehet bizonyos személycseréket végrehajtani a társaságban, és ennek a különböző aspektusait rendezik. Ez egy különlegesen érdekes szerződés típus, amelynek a Polgári Törvénykönyv hatályba lépése is komoly befolyást gyakorol” - emelte ki Dr. habil Veress Emőd, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense.

Megtudtuk, hogy nagyon tiszteli azt a magánjogi hagyományt és iskolát, amely Miskolcon működik, és éppen ezért nagy öröm volt számára, amikor két évvel ezelőtt ehhez a magánjogi iskolához, a Civilisztikai Tudományok Intézetén belül a Kereskedelmi Jogi Intézeti Tanszékhez csatlakozott. Azokat a jogterületeket – például a társasági jog, fizetésképtelenségi jog, a kötelmi jog általános problémái –, amelyeket évtizedek óta művel, immáron a Miskolci Egyetem keretében is oktatja és kutatja.

„Ez az együttműködés egy olyan találkozás, amely az egyetemnek esetleg egy új tudásanyagot, új szemléletmódot adott. Nekem pedig ehhez a magánjogi iskolához való csatlakozásnak a lehetőséget” - mondta.

Dr. habil Veress Emőd a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának jogi képzéséhez is erős szálakkal kötődik. A Miskolci Egyetem és a kolozsvári egyetem között évek óta több területen kiváló az együttműködés.

„A Miskolci Egyetemnek van egy létező nemzetközi kapcsolatrendszere. A kihívás az, hogy ezt élettel töltsük meg, és a különféle megállapodások és együttműködési keretek mögött valós tartalom legyen.  A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek a kolozsvári jogász képzésével fennálló kapcsolatok erősek és eléggé folytonosak. Itt nem a tartalommal való feltöltés a kérdés, hanem hogy a tartalmas és komoly együttműködés ritmusát megőrizzük” - foglalta össze Dr. habil Veress Emőd.