Közösség- és nyelvfejlesztés

2022. december 12.

Az egyetemi tanulmányok egyik fontos része más kultúrák, más emberek megismerése. Kiválóan alkalmas erre az angol nyelvű klub a Miskolci Egyetemen, a Multilingual World Café.

 

 

„A Multilingual World Cafét, ezt az alapvetően angol nyelven zajló programot havonta szervezzük. A külföldi diákok mellett magyar egyetemisták és középiskolás fiatalok vesznek részt rajta, de néhány kolléga szokott csatlakozni hozzánk” – mondta el a szemeszterzáró találkozón Dr. Juhász Orchidea, Miskolci Egyetem Közösségi Szolgálati Irodájának vezetője.

A „Világkávéház” eseményei általában hasonlóan alakulnak: adott öt asztal, amelyeknél egy-egy külföldi hallgató vezeti a programot. Segítségükkel különböző országokba lehet „elutazni”, például Indonéziába, Malajziába, afrikai és közel-keleti országokba. Egy-egy országbemutató húsz perces, majd cserélődnek az asztaltársaságok. Így járják be a világot.

A foglalkozásokhoz középiskolások is rendszeresen csatlakoznak, tudtuk meg. Vannak olyan diákok, akik az 50 órás közösségi szolgálatot is a klubban teljesítik. Nemcsak megismernek más kultúrákat, hanem a külföldi hallgatókkal egyéb szabadidős programokon is részt vesznek.

Krajnyák Zsófia, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulója is rendszeres vendége a Multilingual World Cafénak.
„Az angol a legfontosabb nyelv manapság, és ez nagyon jó alkalom gyakorolni. Nagyon sokféle emberrel találkoztam, nagyon sok országból, ami abban segít, hogy mindenféle előítéletet magunk mögött hagyjunk. Rengeteg kultúrával, szokásokkal találkoztunk, amit én eddig elképzelni se tudtam. Ezeket megérteni, másokat megérteni így sokkal egyszerűbb lett nekem”, mondta.

Az angol szakos egyetemi hallgatóknak igazi kincsesbánya az angol nyelvű klub. Kiss Richárd, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar hallgatója a tanítási gyakorlata során is próbálja hasznosítani a Multilingual World Café „módszertanát”.
„A jelenlegi angoloktatásból a középiskolákban nagyon hiányzik a szóbeli interakció, egy tanóra keretében nagyon keveset lehet beszélni. Itt viszont meg lehet keresni a külföldi hallgatókat, és minimum egy negyedórát tudnak beszélgetni. Hihetetlen mértékben tud ezáltal fejlődni a középiskolások nyelvtudása”, fogalmazott.

Frank Gomes, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar PhD-hallgatója szerint a Multilingual World Café klubalkalmai segítik a nemzetközi hallgatók közösségbe illeszkedését.
„Az egyetem azt jelenti, hogy egyetemes. A tanulmányok egyik fontos része más kultúrák, más emberek, más vallások megismerése. Amikor idejöttem, erről tanultam. Néha azt gondoljuk, hogy mindenről tudjuk az igazságot, de valójában vannak különbségek a színek alatt. Amikor eljössz ide és más emberekről tanulsz, megtudod ezeket az új dolgokat”, foglalta össze Frank Gomes.