A vegyipar fellendítése és az ipari kapcsolatok erősítése a jövő a gépészkaron

2022. december 14.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának több évtizedes múltra visszatekintő tanszékeinek jubileuma alkalmat adott arra, hogy a kar a kulcspartnereivel a jövőt tervezze.

 

 

Az Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék alapításának 70 éves, a Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék alapításának 60 éves évfordulóját szakmai találkozóval ünnepelte az egyetem a közelmúltban. A két intézeti tanszék vezetőjét kérdeztük: mire jogosítja fel őket a múlt, milyen irányokat látnak maguk előtt?

„Vegyipari területen az egyik legkeresettebb képzési, kutatás-fejlesztési partnere vagyunk a térségben tevékenykedő vállalatoknak. A tanszékek jubileumi rendezvényén közel százan jöttek el azok közül, akikkel a legélőbb kapcsolatokat ápoljuk. Bízunk benne, hogy a vegyipar itt, Borsod szívében egy még inkább fellendülő iparág lesz, aminek fejlesztésében a Miskolci Egyetem kulcspartnere lehet a vállalatoknak”, fogalmazott Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja, a Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék intézeti vezetője, egyetemi tanár.
A jövőről szólva elmondta: jelentős számban jelentkeznek hallgatók a Gépészmérnöki és Informatikai Karra, de kiugrási lehetőséget jelentenek a kar számára a szakirányú továbbképzések és az úgynevezett tűszerű képzések. Oktatási tevékenységével így a kutatás-fejlesztési bevételeikkel azonos nagyságrendű bevételt tud realizálni a kar, ezért az egyetem számára gazdasági szempontból is fontos ezeknek a területeknek a támogatása - hangsúlyozta.

Az Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék 70 évvel ezelőtti megalapítását neves professzoraiknak köszönte meg Dr. Bencs Péter intézetigazgató. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docense elmondta: rengeteg kutatás és nemzetközi együttműködés van a hátuk mögött, a BSc és MSc energetikai képzésük aktív, céges és vállalati kapcsolati hálózatuk erős.

„Igyekszünk itt Miskolcon, a megyében és az egész országban olyan kapcsolatokat kialakítani és erősíteni a képzésekkel, amivel a hallgatóknak, illetve az ipari partnereknek egyaránt meg tudunk felelni”, tekintett az elkövetkező évtizedekre Dr. Bencs Péter.

Számos partnervállalat képviseltette magát a gépész tanszékek jubileumi rendezvényén, a miskolci Vigadóban