Célkeresztben a kistérségi kulturális és társadalmi innovációk

2022. december 15.

Ha egy város lehet „okos”, akkor egy régió lehet „kreatív” - erre az alapvetésre épül a Miskolci Egyetem ’Creative Region’ című Tématerületi Kiválósági Programja. A Bölcsészettudományi Kar vezetésével zajló projekt szakmai csoportjainak legújabb eredményeiről workshopon számoltak be.

A ’Creative Region’ projekt a helyi kulturális, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrásokat, az azokban rejlő lehetőségeket tárja fel Borsod-Abaúj-Zemplén megye Abaúji és Edelényi járásaiban. A kutatások célja a térségben élők helyi kötődésének a megerősítése, életminőségük javítása. A felmérések adataira alapozva az egyes térségekre kifejlesztett, mobiltelefonra letölthető applikáció készül, ami javítja a települések ismertségét, így az a kistérségi turizmus élénkítésének egyfajta eszközeként is szolgál.

A december 14-én tartott workshopon, amelyet Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a BTK dékánja nyitott meg (fotónkon), két szekcióban 19 előadás hangzott el az Edelényi járás 10 településén lezajlott társadalomtudományi és történettudományi kutatások eredményeiről. Összefoglalás készült az eredmények hasznosulását célzó eseményekről az Abaúji járásban, illetve bemutatták azokat az esélyteremtő iskolai és óvodai programokat is, amelyek hozzájárulhatnak a társadalmi integráció megvalósításához a térségben.

A 2017 óta tartó ’Cretive Region’ program a Nemzeti Kutatások alprogram keretében, az NKFIH támogatásával valósul meg. A jelenleg zajló kutatási projektek megvalósításában a programot irányító Bölcsészettudományi Kar mellett a Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és a Bartók Béla Zeneművészeti Kar is részt vesz.