Innováció az energetikában

2022. december 16.

Az energiaválság időszakában legaktuálisabb témakör, az erőforrások optimális kihasználása és az innovatív energetikai megoldások keresése került a középpontba a Területi Innovációs Platform workshopján, amelyet a Miskolci Egyetem Vállalati Kapcsolatok és Innovációs Igazgatósága szervezett.

Mérő Tamás, a Magyar Földgáztároló Zrt. munkatársa a hidrogénnel kapcsolatos kutatásokról beszélt

 

Az innovatív energetikai megoldásokat bemutató, december 15-én tartott találkozó szakmai programján a hidrogéntárolással kapcsolatos kutatásokról Mérő Tamás, a Magyar Földgáztároló Zrt. munkatársa adott tájékoztatást. A Miskolci Egyetem kutatási területeit érintve a geotermikus rendszerek kialakításának lehetőségeiről Dr. Baracza Mátyás Krisztián, az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet igazgatója, a napelemes rendszerek fejlesztésének és karbantartásának vizsgálatairól Dr. Bodnár István intézeti tanszékvezető, míg az épületenergetikai vizsgálatok és fejlesztések témaköréről Dr. Bencs Péter, az Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet vezetője tartott előadást.

A bemutatókat követő beszélgetésen a témához kötődően a vállalati és az egyetem közötti kapcsolatok lehetőségeiről is szó esett.

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások, szakmai szervezetek és a szakpolitikai döntéshozók kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek.

A régióban tudásközpontként működő, az innovációs térben egyre meghatározóbb szerepet betöltő Miskolci Egyetem lehetőséget teremt a vállalkozói szféra számára az elérhető innovációs szolgáltatások és kutatási infrastruktúrák, erőforrások közvetlen megismerésére. Kiemelt cél, hogy a megújuló regionális innovációs terek önszerveződései nyomán létrejöjjenek olyan egységes platformok, amelyek képesek a helyi szintű kutatási-fejlesztési-innovációs irányok szakmai szempontú együttes megtárgyalására, szakértői szintű előkészítésére, társadalmasítási folyamatok lefolytatására.

A Területi Innovációs Platform egy nyitott szerveződés, amely csatlakozásra ösztönzi a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, nagyvállalatokat, kutatóintézeteket, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, kamarákat, illetve egyéb jogi személyeket.