A keleti nyitás kölcsönös előnyöket ígér

2022. december 17.

Az ázsiai kultúra felé nyitottság ’win-win’ pozíciót jelenthet a kínai befektetések elnyerésében, és ebben az egyetemeknek, köztük a Miskolci Egyetemnek is fontos szerepe lehet.

 

 

Egy új gazdasági világrend kialakulásának előképeiről beszélt Dr. Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója a Miskolci Egyetemen harmadik alkalommal megrendezett innovációs napon. A találkozón hangsúlyosan esett szó az észak-magyarországi térségbe települt kínai beruházókról, valamint az egyetem és a cégek közötti kutatási együttműködésről.

„A keleti nyitás politikája diverzifikáció a nemzetközi kapcsolatokban. Ez egy nagyon helyes törekvés, hiszen nem lehet csak az egyik oldallal együttműködni, hanem tényleg fontos, hogy minden irányba megfelelő együttműködései legyenek Magyarországnak”, mondta Dr. Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója.

A szakember szerint napjainkban jött el az ideje annak, hogy Ázsia és Európa összekapcsolódása beérjen, létrejöjjön az eurázsiai szuperkontinens. Az „Eurázsia korszak” kialakulását éljük, földrajzi elhelyezkedésből adódóan ebben Magyarország hídfőállás szerepet tud vállalni, ami fontos lehet az új világrend kialakulásában.

„Ebben a régióban Magyarországnak a legstabilabb a politikája. A kínaiak hosszú távban gondolkodnak, számukra sokkal előnyösebb, ha egy stabil politikai vezetés áll az ország élén, mert akkor nem kell négyévente újra ismerkedni az újabb kormányokkal, újrakezdeni a tárgyalásokat vagy felülvizsgálni a korábbiakat. Ugyancsak fontos, hogy Magyarország az Európai Unió és a schengeni övezetnek a része, tehát ha itt kínai gyárakat építenek fel, akkor az már EU-termékként megy tovább a világ különböző piacaira”, fogalmazott.

Az Eurázsia Központ igazgatója kiemelte, hogy Konfuciusz Intézetek nagyon fontos híd szerepet töltenek be a magyar-kínai tudományos és oktatási világban. Ehhez csatlakozva a Miskolci Egyetemnek is egyre több kínai partnere van, ami az intézmény jövője szempontjából kiemelten fontos.