Miskolci eredmények és tervek az egyetemek nemzetközi piacán

2022. december 19.

Folyamatosan válik láthatóvá a Miskolci Egyetem a nemzetközi felsőoktatási piacon. Ismertségének erősítése céljával kétnapos workshopot tartott a campuson stratégiai és operatív jellegű kérdésekben a Tempus Közalapítvány szakértői csoportja, köztük Dobos Gábor nemzetközi igazgató.

 

 

A Tempus Közalapítvány koordinálja az Európai Bizottság Erasmus+ programját, a közép-európai CEEPUS programot, az EGT Alap ösztöndíjprogramjait, a hazai felsőoktatás nemzetköziesítését szolgáló Campus Mundi és Stipendium Hungaricum programot, a kétoldalú megállapodásokon alapuló Államközi Ösztöndíjakat, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, valamint információt nyújt az ’Európa a polgárokért’ programról.

A Miskolci Egyetemen több mint harminc egyetemi és kari vezetővel folytatott megbeszélést a Tempus Közalapítvány. Sándor Krisztina, a Miskolci Egyetem Nemzetközi és Tudományos Igazgatója elmondta: a nemzetköziesítés kötelező feladat, hiszen folyamatos a Miskolci Egyetemen is a hallgatók, az oktatók, a tudás nemzetközi áramlása.

„Az új tudás és innováció napjainkban már leginkább nemzetközi kutatócsoportok, konzorciumok munkája eredményeként születik meg. Azon vagyunk, hogy a Miskolci Egyetemen létrehozzunk egy olyan nemzetközi campust, ahol mind a külföldi hallgatók, mind a külföldi oktatók otthon érzik magukat. Olyat, amely nemzetközi téren elismert, természetes környezetet biztosít azoknak a magyar hallgatóknak is, akik még nem annyira bátrak, hogy külföldön is szerencsét próbáljanak”, fogalmazott a rendezvényen Sándor Krisztina.

Mint ismert: a „Műszaki tudományok” kategóriában a világ legjobb 450 egyeteme közé helyezte a Miskolci Egyetemet a felsőoktatási intézményeket rangsoroló brit Quacquarelli Symonds (QS) 2022-ben. A világ több mint 1500 egyetemének teljesítményét öt tudományterületen, 51 tudományágban vizsgáló QS ez évi rangsorában a Miskolci Universitas általános összesítésben megőrizte korábbi pozícióját, előbbre sorolták viszont a több tudományterületet magába foglaló „Mérnökség: gépész-repüléstechnika-gyártás” kategóriában, ezzel ismét bekerült a világ 450 legjobb műszaki képzéseket is kínáló egyetemei közé. Az elért eredményhez a Gépészmérnöki és Informatikai Kar munkatársainak publikációin kívül a Műszaki Anyagtudományi Karon és kisebb mértékben a Műszaki Földtudományi Karon született tanulmányok is hozzájárultak.

Az egyetemek nemzetközi „zöld” rangsorában is szerepel a Miskolci Egyetem 2022-ben. A közel ezer felsőoktatási intézményt vizsgáló világranglistán az infrastruktúra, a zöld felületek aránya, az energiafelhasználás, valamint a klímaváltozás ellen végzett tevékenység, a vízfelhasználás-újrahasznosítás, a hulladékkezelés, a járműhasználat, a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási tevékenység alapján kapnak pontszámokat az intézmények.