Nagy lépés a minősítés a nemzetközi nyersanyagkutató mesterképzésben

2022. december 20.

Nemzetközi minősítést kapott az a földtudományi mesterképzési szak, amelyet a Miskolci Egyetem, a Zágrábi Egyetem, a Wrocławi Tudományos és Technológiai Egyetem és a svéd Lulea Technológiai Egyetem közösen dolgozott ki. Célja olyan nyersanyagkutató szakemberek képzése, akik kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, innovatív kutatómódszereket alkalmaznak, ugyanakkor vállalkozási készségekkel is rendelkeznek.

 

 

Négy európai egyetem, köztük a Miskolci Egyetem részvételével indult a TIMREX projekt 2022 januárjában. A programot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Raw Materials, az Európai Unió innovációs és technológiai szervezetének nyersanyagokkal foglalkozó részlege hirdette meg. A felsőoktatási intézmények közös munkájának első nagy lépését már elismerték: a nemzetközi akkreditációs eljárásban a TIMREX projekt EIT Label minősítést kapott.

Az EIT Raw Materials legfőbb célkitűzése, hogy a nyersanyagokkal kapcsolatos kutatásokat Európa fő erősségévé fejleszti. Az innováció, az oktatás és a vállalkozói szellem ösztönzésével kívánják elősegíteni az európai ásvány-, fém- és nyersanyag-ágazat fenntartható versenyképességét.

„A nyersanyagkutató mesterképzést együttműködésben valósítja meg a Miskolci Egyetem, a Lulea Egyetem Svédországból, a Wroclawi Műszaki Egyetem Lengyelországból és a Zágrábi Műszaki Egyetem Horvátországból. Kiemelten fontos, hogy a szervezésében és lebonyolításában nyolc ipari partner vesz részt aktívan aktívan”, vázolta a kereteket Dr. Mádai Ferenc, a Műszaki Földtudományi Kar intézetigazgatója, egyetemi docens.

A program fontos része többek között a hallgatói mobilitás elősegítése a résztvevő egyetemek között.

„A nemzetközi mesterképzésekben általános, hogy a hallgató az egyik egyetemen elkezdi a tanulmányait, az utána következő évben pedig egy másikon folytatja. Viszont nagyon fontos eleme a képzésnek az is, hogy megvalósításában ipari partnerek is részt vesznek. A két tanév közötti nyáron terepi programokat kínálunk a hallgatóknak. Ebben egyrészt van egy egyhetes észak-svédországi terepgyakorlat, illetve egy négyhetes szakmai gyakorlat, amit szintén nemzetközi környezetben lehet elvégezni”, avatott be a részletekbe.