Visszanéző – 2022: Gyógytornász „koordináció” a Kutatók éjszakáján

2022. december 3.

Az ápolás és betegellátás alapképzési szakon belül a gyógytornász szakirány a 2006/2007-es tanévtől kezdve indult el a Miskolci Egyetemen. Mit is csinál a gyógytornász? Szakember „helyezte képbe” az érdeklődőt a Kutatók éjszakáján.

 

 

„A gyógytornászok nagyon sok területen színen vannak. Dolgoznak prevenciós területeken, nagyon sok hallgatónk megy a sport rehabilitációs területére, de természetesen a hagyományos kórházi klinikai területeken is elhelyezkedhetnek. A gyógytornász szakmában vannak olyan helyzetek, ahol nem mindig lehet eredményt elérni, vagy már az is eredmény, ha a beteget szinten tudjuk tartani. Persze számomra is az a legnagyobb eredmény, amikor javulást lehet elérni és akik hozzánk fordulnak, gyógyultan távoznak és a mindennapjaikat újra teljes emberként, egészségesként élhetik” - mondta Lebenszkyné Szabó Tünde, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának mesteroktatója a Kutatók éjszakája rendezvényen a kar standjánál.

A gyógytornász hallgatók négy állomáson izomerő koordináció méréseket végeztek: egyensúlyi vizsgálatot, szem-kéz koordinációs vizsgálatot, járáskoordináció vizsgálatot és izomerő vizsgálatot.

A felsőfokú végzettségű gyógytornász elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező egészségügyi szakember, aki munkáját önállóan, orvosi diagnózis alapján végzi és irányítja. Munkája során elsősorban mozgásterápiával és manuális technikákkal kezeli a mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai, szülészeti-nőgyógyászati, valamint a pszichiátriai betegségekben szenvedőket. A Miskolci Egyetemen népszerű képzés, és erről a Kutatók éjszakáján az érdeklődők is meggyőződhettek.

Bővebben a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának képzéseiről >> 

Bővebben a Miskolci Egyetem képzéseiről >>