Visszanéző – 2022: Kultúrák színes világa - a Bölcsészettudományi Kar bemutatója a Kutatók éjszakáján

2023. január 6.

„Bevállalósak”, a népek és kultúrák érdekességeit és színességét viszik közel az emberhez - ezt tartják magukról a kulturális antropológusok a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Ezúttal hozzájuk mentek az érdeklődők a Kutatók éjszakáján.

 

 

Dr. Dobák Judit, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docense úgy tapasztalta a Kutatók éjszakáján, hogy voltak, akik az oktatóktól kutatóktól a szak kínálatáról, a Miskolci Egyetemről érdeklődtek, de voltak, aki csak kézműveskedni mentek a bölcsészkar standjához. Azt mindenesetre érezték: bármit átadhattak az emlékőrök kapcsán a közösségi és az egyéni emlékezetről, közvetve érzékeltetni tudták, amit a tudományterülettel és a szakkal kapcsolatban fontosnak tartanak.

Maga a kulturális antropológia közel 30 éve jelen van Magyarországon, de még mindig egy viszonylag fiatal tudományterületnek számít. Ezért a Miskolci Egyetem kulturális antropológusainak is sokszor még a szak elnevezését is el kell magyarázniuk egy-egy rendezvényen. Ezért is készítettek Antroposz-figurát a Kutatók éjszakájára. Az elnevezés egy szójáték az ’antro’ (ember) és a ’logosz’ (értelem) szavakból.

A kulturális antropológiát a társadalomtudományokon belül egyfajta „különutasság” jellemzi. Ezt megvilágítva Dr. Dobák Judit azt emelte ki: kicsit színesebbek, kicsit „bevállalósabbak” olyan szempontból, hogy közel mennek az emberekhez. Antroposszal azt próbálták bemutatni, hogy a világ népei és a kultúrái érdekesek és színesek.

Bővebben a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának képzéseiről >> 

Bővebben a Miskolci Egyetem képzéseiről >>