Visszanéző – 2022: Villanymotor zenélt a gépészek standjánál a Kutatók éjszakáján

2023. január 7.

Hogy miként zenélhet egy villanymotor és mennyi fejtöréssel járt a megvalósítása, arról a Gépészmérnöki és Informatikai Kar standjánál hallottak az érdeklődők a Miskolci Egyetemen, a Kutatók éjszakáján.

 

 

Nem arra szakosodott Boros Rafael Ruben egyetemi tanársegéd a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karon, hogy zenélő elektromos motort építsen, hanem alapvetően egy motorhajtást állított össze, a „megzenésítése” a diplomamunkája volt. Haszna is van egy ilyen szerkezetnek, mivel találmánya segítségével a gyakorlati órákon be tudja mutatni a hallgatóknak az inverterek működését.

„Nagyon sok gyakorlat kell ahhoz, hogy valaki ilye szerkezetet építsen. Sok kísérletezés és próbálgatás, utánajárás, kutatás, és nem mellesleg pénz is kell hozzá, mert az elektronika mostanság egyre drágább” - sorolja Boros Rafael Ruben az alkotáshoz szükséges hozzávalókat. A legfontosabb azonban az érdeklődés, mert csak az tud előre lépni, akiben van elszántság – tette hozzá.

Az egyetemen a konzultációk keretében foglalkoznak az oktatók az érdeklődő hallgatókkal, lehetőség van Tudományos Diákköri Kutatásokat végezni. Boros Rafael Ruben ehhez indulásként egy kis kezdőcsomagot állított össze a diákoknak, amivel elkezdhetik az „építkezést”.

„Kreativitás szükséges a szakmához! De ha ez nem lenne meg, akkor jó kutatási képességek és kitartás mindenképpen szükséges” - biztatta az érdeklődőket a fiatal oktató.

Bővebben a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar képzéseiről >> 

Bővebben a Miskolci Egyetem képzéseiről >>