Visszanéző – 2022: Szenzációs kutatórobottal néztek a földfelszín alá

2023. január 8.

„Mélységesen” érdekes, amit a földfelszín alatt találunk! Hogy lássuk is, ezt a célt szolgálja az az igazi tudományos szenzációnak számító kutatórobot, amely a Miskolci Egyetemen készült, és a Kutatók éjszakáján a Műszaki Földtudományi Kar standjánál lehetett megnézni.

 

 

A föld alatti térségeket lehet megvizsgálni azzal az egyedülálló robottal, amely elárasztott bányatérségeket térképez fel. Dr. Pecsmány Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának tudományos munkatársa elmagyarázta: azért is van nagy jelentősége a mélybe szálló robotnak, mert Magyarország területén több mélyművelésű bánya van, amelyekből gazdasági szempontból már nem érte meg az ásványkincsnek a kitermelése, ezért elárasztották. Vannak azonban olyan ásványkincsek, amiknek a piaci ára egyre nő, ezért ezeknek a feltérképezése, az ásványkincsek mennyiségének a meghatározása és kitermelhetőségének felmérése egyre fontosabb kérdéssé vált nemcsak hazánkban, hanem Európában is.

A föld alatt, távirányítással dolgozni tudó kutatórobot értékét a világban tapasztalható energiaválság csak tovább emeli. „Az országok az energiafüggetlenségre próbálnak törekedni, Magyarország is igyekszik kihasználni a természet adta lehetőségeit. A hajdani bányatérségeket feltérképezése ehhez irányt tud adni” – fogalmazott a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának tudományos munkatársa.

Bővebben a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar képzéseiről >> 

Bővebben a Miskolci Egyetem képzéseiről >>