A magyar kultúra napja: kivételes örökségünk a selmeci diákhagyományok

2023. január 22.

Páratlan kulturális értéket képviselnek a Miskolci Egyetemen ápolt selmeci diákhagyományok. A Selmecbányai Akadémia jogutódjaként megőrzött, élő tradíció az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség magyarországi jegyzékére is felkerült. A magyar kultúra napján felelevenítjük, milyen elemei vannak a selmeci diákhagyományoknak és mit jelentenek azok ma a Miskolci Egyetemre járó hallgatóknak.

A világon elsőként oktattak felsőfokú bányászati-kohászati ismereteket Miskolci Egyetem elődintézményében, az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézetben. Az iskolát Mária Terézia emelte 1762-ben akadémiai rangra. A felsőfokú képzést adó intézményben számos diákszokás alakult ki és hagyományozódott tovább évfolyamról évfolyamra, amik évszázadok alatt sem koptak ki a diákéletből.

- Rendkívül összetartó közösséget képeznek azok, akik ebben a hagyományrendszerbe az egyetem első évétől kezdve belecsöppennek. A leginkább szembetűnő, hogy minden karnak más egyenruhája van, rendkívül színes a paletta - mondta Dojcsák Marcell, a Műszaki Földtudományi Kar hallgatója.

 

 

Az elsőéves hallgatók a Pogányok, akik oktatás és vizsga után viselhetik a Balek nevet. Az „alapszigorlatok" letételével lesz a hallgató Firma, a végzés után pedig Veterán.
A hagyományok fénypontjai a szakestélyek, amelyeknek kötött házirendjük van. Szakestélyen keresztelik meg a Balekokat, avatják a Firmákat, a végzősök, azaz a Valétálók szalagját és gyűrűjét, valamint a hagyományos korsókat. A Nótabírók intonálják a hagyományok savát-borsát adó selmeci diákdalokat. Sokan nem tudják, de a középiskolai ballagásokon énekelt dalok közül sok Selmecbányáról származik.
Látványos és ünnepélyes esemény, amikor a selmeci hagyományokat ápolva a Miskolci Egyetem végzős hallgatói szalamanderrel, esti fáklyás felvonulással búcsúznak Miskolc városától.

A Miskolci Egyetemen és egykori társintézményében, a mai Soproni Egyetemen fennmaradt selmeci diákhagyományok 2014-ben kerültek be a szellemi kulturális világörökségek közé.

A Miskolci Egyetem történetéről bővebben itt olvashat >>