Bevezetés a környezettudatos földtudomány világába

2023. január 27.

A megújuló energiaforrások felhasználása, a hulladékok újrahasznosítása, környezetkímélő nyersanyagkutatás, a természetes erőforrások fenntartható felhasználása, víz- és talajvédelem, geoinformatika… Címszavakban a Műszaki Földtudományi Kar sokszínű oktatási és kutatási tevékenysége, amelyet nyílt napon mutattak be a felvételi előtt álló középiskolásoknak.

 

 

Az idei felvételi időszak hajrájára időzítette nyílt napját a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara január 27-én, pénteken. Az esemény iránt érdeklődő diákok élményszerű bemutatókon nyertek bepillantást a természeti környezet megőrzését szem előtt tartó földtudomány világába, és megismerkedhettek a gazdasági és társadalmi szempontok szerint egyaránt fenntartható jövőhöz kapcsolódó legversenyképesebb szakmákkal. A nap egyik különleges eseménye volt egy kőfejtői robbantás folyamatának megtekintése a Miskolc határában fekvő Mexikó-völgy mészkőbányájában.

A föltudományhoz kötődő hivatások művelői közötti összetartó erőről, az egyetemi oktatók és hallgatók közötti partneri viszonyról, illetve a kutatások eredményességéhez elengedhetetlenül fontos csapatmunkáról a nyílt napot megnyitó prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja beszélt. „Ennek köszönheti a kar az erejét”, hangsúlyozta, ezt támasztják az utóbbi öt évben elnyert, több milliárd forint értékben megvalósított hazai és nemzetközi kutatási pályázataik, amelyekbe tanulmányaik során a hallgatók is bekapcsolódhattak.

A földtudományi kar a selmecbányai jogelőd akadémia évszázados hagyományait tiszteletben tartva határozza meg a jövőképét. A megújulást, az utóbbi két évtizedben történt oktatási-kutatási fejlesztéseket és a képzési irányok változását viszont hamarosan a kar megnevezése is tükrözi majd: február 1-jétől Műszaki Föld- és Környezettudományi Karként működnek tovább – mondta prof. Dr. Mucsi Gábor dékán.

A Műszaki Földtudományi Kar 2023 szeptemberében induló képzései (felvi.hu) >>

A Műszaki Földtudományi Kar képzéseiről bővebben >>

A Műszaki Földtudományi Kar dékánja az oktatók és a hallgatók közötti partnerségről, a szakmai közösség összetartóerejéről is beszélt