Kétszakos tanárképzés indul együttműködésben a görögkatolikus hittudományi főiskolával

2023. február 3.

Kétszakos osztatlan tanárképzésre nyílik lehetőség a Miskolci Egyetem és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola közötti együttműködésnek köszönhetően. A hittanár-nevelőtanár szak mellé a jelentkezőknek lehetősége van angol, etika, földrajz, magyar, mozgókép- és médiaismeret, német és történelem szakok választására is.

A felsőoktatási intézmények között két évvel ezelőtt született együttműködési megállapodás. Ennek kiszélesítéséről is szó esett az intézmények vezetői - prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Dr. Odrobina László, a főiskola mb. rektora, valamint Dr. Seszták István, a hittudományi főiskola fenntartói biztosa és Makkai László, a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium igazgatója - között február 1-jén, Miskolcon tartott tárgyaláson.

A megállapodás értelmében a Miskolci Egyetem és a görögkatolikus főiskola mint Kelet-Magyarország egyetlen katolikus pedagógusképző felsőfokú intézménye lehetőséget biztosít a kétszakos osztatlan tanárképzésre.

Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy a hallgató jogviszonya a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolával jön létre, azaz a hittudományi főiskola intézményi oldalán kell jelentkezni a kiválasztott szakpárra a felvi.hu-n keresztül, a közismereti tanárszak ismeretanyagát azonban a Miskolci Egyetemen hallgatja a felvételt nyert hallgató. A 10 féléves osztatlan tanárképzésre az idegennyelvi szakok kivételével elegendő a középszintű érettségi is a felvételihez.

A képzés a tervek szerint két helyszínen, Nyíregyházán és Miskolcon zajlik majd, kollégiumi elhelyezést pedig mindkét városban biztosítanak az intézmények.

A felvételi szándékot nemcsak a felvi.hu-n, hanem a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola saját jelentkezési lapján is be kell nyújtani! A felvételi vizsga pályaalkalmassági és általános hittani ismeretek írásbeli- és szóbeli vizsgájából áll.

Fontos! Az írásbeli vizsga helyett a felvételiző kérheti a hittanérettségi eredményének beszámítását is.

A jelentkezés határideje: 2023. február 15.

További információk a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztályán kérhetők a 06 42/597-602 telefonszámon, illetve az iskola honlapján és Facebook-oldalán.

(via. szentatanaz.hu)