Tanítani – a munka közben megszerezhető tudás

2023. február 9.

A legsikeresebb oktatási rendszerekben nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mind a pedagógusok, mind a tanulók jól érezzék magukat. Erre is felhívta a figyelmet Prof. Dr. Halász Gábor, a ELTE PPK professzora a Miskolci Egyetemen tartott Taní-tani Online Nemzetközi Konferencián.

A tanárképzés aktuális kérdései és a gyakorlatorientált oktatás is témája volt a Taní-tani Online Nemzetközi Tudományos Konferenciának, aminek a Miskolci Egyetem 16. alkalommal volt házigazdája.

A virtuális térben február 3-án megrendezett tanácskozáson Prof. Dr. Halász Gábor, a ELTE PPK professzora, az MTA doktora a pedagógusképzés gyakorlatorientált jellege kapcsán szólt a munka során megszerezhető tudás fontosságáról is. 

 

 

„Amikor kutatóként esettanulmányokat készítek, és olyan pedagógusoknak az óráján vagyok, akinek a munkája lenyűgöz, sokszor felteszek egy kérdést. Megkérdezem tőlük: vajon azokat a képességeket, amelyek ahhoz kellettek, hogy ilyen órát tartsanak, hol szerezték meg, mekkora arányban jöttek ezek a felsőoktatásban eltöltött időszakból, illetve mekkora arányban a munkavégzés közbeni tanulásból? A jellegzetes válasz az, hogy 70-80 százalékban ez a tudás a mindennapi munkavégzés során alakul ki” – hangsúlyozta Prof. Dr. Halász Gábor. 

„Nekünk, pedagógusképzőknek, azt kell tudomásul vennünk, hogy nem tudunk megtanítani mindent a leendő pedagógusoknak. Mi arra tudjuk képessé tenni őket, hogy amikor munkába állnak, amikor dolgozni fognak, akkor képesek legyenek arra a fajta tanulásra, ami akkor fog bekövetkezni” – tette hozzá a szakember.