Tanulmánykötet az uniós források védelméről - zárult a Hercule III projekt

2023. február 15.

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az Országos Bírósági Hivatal közös szervezésében február 13-án bemutatták „Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának egyes kérdései” című tanulmánykötetet, amely az Európai Bizottság HERCULE III (2014–2020) 2. jogi képzés és tanulmányi program keretében végzett kutatások eredményeit összegzi.

A projekt fő célkitűzése az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében részt vevő jogi hivatásrendek ismereteinek bővítése volt speciális képzések szervezésével és tanulmányok terjesztésével.

A programban komplex, gyakorlatorientált összehasonlító kutatómunka folyt, amelyben nemcsak hazai, hanem nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek. A vizsgálatok fókuszában az EU pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságok és bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának általános és specifikus témái álltak. Megemlítendő, hogy a projektben az OLAF, az EPPO, az Eurojust és az Europol szerepének elemzése kiemelt jelentőséggel bírt.

A tanulmánykötet bemutatása a projekt zárórendezvénye volt, amelyet prof. dr. Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja és dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitott meg. Az eseményen többek között előadást tartott prof. dr. Polt Péter legfőbb ügyész, prof. dr. Farkas Ákos projektmenedzser, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, prof. dr. Gerhard Dannecker, a Heidelbergi Egyetem egyetemi tanára és Szőnyi Amira, az OLAF egységvezetője.

(via. birosag.hu, Fotó: Vincenzo Carbone)