Meglestük a baglyokat

2023. február 18.

Bagolylesre hívott minden természetszerető és kíváncsi embert a Miskolci Egyetemre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az egyetemi campus főépülete nyolcadik alkalommal adott otthont a programnak. 

- A mentőállomás munkáját mutatjuk be, illetve elhoztunk egy tartósan sérült madarat, Fülest, vele is meg lehet ismerkedni – nyilatkozta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. - Őt már többen is ismerik Miskolc környékén. Füles egy gázolt madár, az M3-as autópályán 7 évvel ezelőtt ütközött egy harminctonnás kamionnal. Szilánkosra tört a bal oldala, soha többé nem elengedhető. A lányomnak köszönhetően ő már teljesen szelíd madár, simogatni is lehet – tette hozzá. 

A madarak mellett sokféle állattal kerülhettek testközelbe a látogatók. Pocok, a vadászgörény is nagy népszerűségnek örvendett, akit gazdája, Szarka József gyakorlatilag végig a mellkasán viselt.

-  A vadászgörények kinti élőlények, de mióta háziasítva vannak, felérnek egy kismacskával. Nagyon hasznosak mint „porfogók”, mert bárhova beférnek, szerethetőek, gyorsan kézhez szoknak, kedvelik az embereket, lehet őket sétáltatni, mindenre kíváncsiak, minden érdekli őket – mondta Szarka József. 

- Korábban azért hoztuk létre ezt az eseményt, hogy a városkörnyéki, a településeken is látható állatokra felhívjuk a figyelmet. Erről Somoskői Péter, a szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bükki csoportjának alelnöke beszélt. - Nem kell messzi, távoli vidékekre utazni ahhoz, hogy érdekességeket lássunk, ez volt az alapkoncepció. Nem is olyan sok évvel ezelőtt még az egyetemen is voltak baglyok – telelő baglyaink -, most sajnos már ezek nincsenek itt, de a név és a rendezvény is maradt – tette hozzá. 

A szakemberek a madárbefogás és madárgyűrűzés alapjait is megmutatták az érdeklődőknek. A Bagolylesen képviseltette magát az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park, illetve madármentő állomásuk. Mellettük a Zöld Kapcsolat Egyesület, a Mályi Madármentő Állomás, a vadászgörényekkel foglalkozó Együtt a Vadászgörényekért Egyesület, a Vadaspark és a Miskolci Gombász Egyesület is programokkal és bemutatókkal készült a rendezvényre.