Modern polimertechnológia – fröccsöntés mikronpontossággal

2023. március 2.

A polimertechnológia oktatása mellett a kutatás-fejlesztést is szolgálja az a Miskolci Egyetem polimertechnológiai laboratóriumába telepített, japán gyártmányú precíziós fröccsöntőgép, amellyel akár orvosi segédeszközök, például gerincimplantátumok elemei is elkészíthetőek.

A több mint 23 millió forintos berendezést a japán Fanuc cég bocsátotta a Miskolci Egyetem Energia-, Kerámia- és Polimertechnológia Intézetének a rendelkezésére, így a hallgatók a technológiát az egyik legkorszerűbb gép segítségével ismerhetik meg.

- Laboratóriumunk korszerű ismeretekkel segíti az anyag- és vegyészmérnöki képzést, ugyanakkor hasznos tudást tud adni a leendő gépészmérnökök számára is – hangsúlyozta Prof. Dr. Czél György, a Polimer Alkalmazástechnikai Centrum vezetője. - A közeljövőben ez gép is biopolimeres felhasználási területen fog működni, például gerincimplantátumok elemeit tudjuk majd fröccsöntéses technikával előállítani, de számos olyan terület is szóba jön, amely a hallgatók érdeklődését is felkeltheti.

Az oktatási-kutatási tevékenységet támogató gép paramétereiről szólva Dr. Czél György elmondta, hogy a gép vezérlése mikrométer pontosságú szerszámelem-beállási pozíciót tesz lehetővé. A polimeröntvényeket kétezer bar-os nyomás mellett lehet elkészíteni. Ez a hatalmas nyomás olyan erővel tudja a polimert belesajtolni a formaüregbe, hogy kiemelkedően nagyfokú alakhűséget lehet a berendezéssel elérni – hangsúlyozta.

-  Az a cél, hogy a hallgatók már egyetemi éveik alatt megismerkedjenek ipari méretű és ipari működési elvű, korszerű berendezésekkel – hangsúlyozta Dr. Czél György. - Az oktatás mellett azonban az egyetemnek bevételeket hozó pályázatokban, kutatási feladatokban és ipari projektekben is szerepet kap majd a ma Magyarországon technológiai szempontból is különleges számító berendezés.