A vállalkozások tudatos innovációja tovább erősíthetné az együttműködést

2023. március 3.

A felsőoktatás és az ipar közötti együttműködési lehetőségek kiszélesítése, a tudatos innováció megalapozásának szükségessége volt a legfőbb téma a Miskolci Egyetem Vállalati Kapcsolatok és Innovációs Igazgatósága szervezésében megtartott TIP KLUB rendezvényének március 3-án.

A felsőoktatásban felhalmozott tudásvagyon hasznosítása, a kutatási és innovációs területek menedzselése napirenden lévő téma az iparral való együttműködésekben.

A közös munkában rejlő lehetőségek kiaknázását szorgalmazzák a modellváltó intézmények fenntartói, így a Miskolci Egyetem kuratóriuma is. Világos cél a vállalati szféra és az egyetem közötti kapcsolati rendszer előnyeinek kibontakoztatása, az ipari ötletek megvalósításának támogatása kutatási, pályázati oldalról – hangsúlyozta a rendezvényt házigazdaként köszöntő Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja, hozzátéve, hogy a hazai és nemzetközi K+F projektekben, az innovációs folyamatok erősítésében a maga területén az egyetem mind a nyolc kara részt tud vállalni. A jövőről szólva felhívta a figyelmet a Miskolci Egyetem küszöbön álló Technológiai és Innovációs Park projektjére, amely az együttműködési lehetőséget kiszélesítését, a kutatási-fejlesztési-innovációs feladatokat támogatja majd.

A magyarországi innovációs kultúra jelenéről Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese adott átfogó képet, kiemelve, hogy hazánk ezen a területen jelentős elmaradásban más európai uniós országokkal összehasonlítva. Statisztikai adatokra hivatkozva nem tartotta szerencsésnek, hogy a kkv-ra és multikra épülő „duális” magyar gazdaságban a K+F ráfordításban a nemzetközi nagyvállalatok vezetnek, noha a termékfejlesztés helyett az alapkutatásokra még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Meglátása szerint az előrelépéshez vezető úton a legfontosabb cél jelenleg a vállalkozások innovációs tudatosságának erősítése lenne, amely az ipar és az egyetemek közötti organikus együttműködés alapfeltétele. Ez erősíthetné leginkább Magyarország pozícióját az innovációs versengésben.

A konferencia további részében a meghívott vállalatok képviselői a start up-ok finanszírozási lehetőségeiről, a digitális üzletfejlesztésről, az anyagipar előtt álló kihívásokról, továbbá a kis- és középvállalkozásokat támogató fejlesztési megoldásokról hallhattak.

Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese a vállalkozások innovációs tudatosságának erősítését hangsúlyozta