Szobor készül a bölcsészkar alapításában érdemeket szerzett Kabdebó Lóránt emlékére

2023. március 10.

Portrészobor felállításával kíván tisztelegni a Miskolci Egyetem a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar alapításában felbecsülhetetlen érdemeket szerzett, Miskolc város díszpolgárává is megválasztott Dr. Kabdebó Lóránt József Attila-díjas irodalomtudós emléke előtt. A szobor felállítását májusban, a kar fennállásának 30. évfordulója lakalmából rendezett ünnepségen tervezik felavatni.

„A Miskolci Egyetemen hagyomány, hogy neves professzoraink emlékét megörökítjük. Ezt a hagyományt szeretnénk folytatni Kabdebó Lóránt karalapító professzorunk, az egyik legkiválóbb magyar irodalomtudós emlékére egy bronz mellszobor felállításával” – tudatta körlevelében Prof. Dr. Horváth Zita rektor.

Kabdebó Lóránt (1936. augusztus 9. – 2022. január 24.) József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár páratlanul értékes életművet hagyott hátra. Ő volt az, aki igazán beemelte Szabó Lőrinc költői munkásságát az irodalmi Pantheonba, de Határ Győző emlékezetéhez is nagymértékben hozzájárult. Talán csak a szűkebb szakma tudja, hogy milyen nagyra értékelte Szabó Magdát, aki épp az ő dékánsága alatt lett a Miskolci Egyetem díszdoktora.

„Mi itt, Miskolcon, akik ismertük és szerettük, leginkább a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar alapító dékánját tiszteltük benne. Noha Budapesten született, Gyöngyösön és Miskolcon nevelkedett, pályája is Miskolcon indult. 1958-1970 között a Földes Ferenc Gimnázium tanára volt, ezt követően pályája a Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódott, és rövid pécsi kitérő után Miskolcon teljesedett ki. 1993-ban vágott bele abba a hatalmas munkába, aminek eredményeként egy addig jellemzően műszaki képzést folytató egyetemen megjelentek a humaniórák. Noha az 1980-as évektől jogász- és gazdászképzést is folytatott egyetemünk, de a bölcsészettudomány megjelenésével válhatott igazi universitassá” – emlékeztetett a rektor.

Az egyetem, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar felbecsülhetetlenül sokat köszönhet neki. A tiszteletére készülő portrészobrot májusban, a kar fennállásának 30. évfordulója alkalmára rendezett ünnepségen tervezik felavatni.

A Kabdebó Lóránt professzorról készülő szobor elkészítését tisztelői pénzadománnyal támogathatják a következő számlaszámon:

Miskolci Egyetem

Bankszámlaszám: 10102718-51382100-01005004

Átutalás közleménye: Adomány (költséghely: BTSZ20100K)

Kabdebó professzor utolsó miskolci közönségtalálkozója a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, 2021 szeptemberében Fotó rflib.hu (Dobos Klára)