Megnyílt az ásványok birodalma

2023. március 11.

A Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál 39. alkalommal nyitotta meg kapuit a Föld rejtett kincsei iránt érdeklődők előtt a Miskolci Egyetemen március 11-én, szombaton. A vasárnap estig tartó rendezvényen a több mint 100 kiállító kínálatát felvonultató ásványbörze mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások, a legfiatalabb korosztályt pedig földtudományi játszóház várja.

 

 

A miskolci ásványfesztiválok évről évre tízezreket vonzanak a Miskolci Egyetemre. Méltán ez az universitas egyik legnépszerűbb rendezvénye, ami nem csak az ásványok és kőzetek szépségére, hanem hasznosságukra is felhívja a figyelmet. Az ásványok és kőzetek birodalmából kerülnek ki ugyanis többek között azok az értékes ritkaföldfémek is, amelyek nélkülözhetetlenek a legmodernebb technológiai eszközök kifejlesztésében – fogalmazott az eseményt megnyitó Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Föld- és Környezettudományi Karának dékánja. Az ásványkincsek hasznosítására utalva hangsúlyozta: a földtudomány az a tudományterület, amit műszaki megközelítésből csak Miskolcon oktatnak és kutatnak. A Miskolci Egyetem képzési kultúrája ezen a területen is több évszázados, a selmecbányai bányászati-kohászati akadémiáig nyúlik vissza.

A Selmecbányához kötődő emlékeket őrzi az egyetem ásvány- és kőzetgyűjteménye, amely az ásványfesztivál idején szakvezetéssel látogatható. A „gyűjteménytúrák” mellett az Év ásványáról és az Év ősmaradványáról hallhatnak ismeretterjesztő előadásokat az érdeklődők, míg a gyerekek akár „aranyat” is moshatnak a földtudományi játszóházban.

A 39. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál programsorozata március 12-én, vasárnap 17 órakor zárul.

Kreatív pályázat díjátadó

Az idei ásványfesztivál hivatalos megnyitását követően hirdették ki a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc és a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar közösen kiírt kreatív pályázatának eredményét és adták át a díjakat.

A szervezettel 2021-ben kötött együttműködési megállapodást a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, amely fontosnak tartja, hogy a felnövekvő nemzedék számára minél szélesebb körben felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt, és segítse az elméleti és gyakorlati tapasztalatokon alapuló tudás megszerzését. Ennek egyik állomása volt a most zárult kreatív pályázat is, amelyet a víz, szén és a bányászat, illetve híres természettudósokat bemutató videók témájában írtak ki miskolci óvodások, általános és középiskolások számára.