Gyakorlatközpontúság a miskolci tanárképzésben

2023. március 16.

Már a találkozás első pillanata kimondottan fontos a tanárképzésben részt vevő hallgatók és az általuk később tanított diákok között. A Miskolci Egyetemen a képzés egyre inkább a gyakorlatra épít.

A tanítási gyakorlathoz kapcsolódó aktualitásokról rendezett workshopot a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete. Az új típusú tanárképzés gyakorlati vonatkozásai, a mentor tanárok és vezető tanárok szakmai feladatai és kihívásai, a mentor tanári szerep értékei és szükségletei, valamint a módszertani lehetőségek, fejlesztendő területek szerepeltek a megvitatott témák között.

Dr. Nagy Emese, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének intézetigazgatója a workshopon úgy fogalmazott: a megújulásnak az egyik legfontosabb eleme a gyakorlatorientáltság, ami a Miskolci Egyetemen úttörő jellegű.

„Ez azért különlegesség, mert nem tömbösítve, nem elhúzva, és nem nagyon ritkán találkoznak hallgatók a diákokkal az iskolában, hanem rögtön az első pillanattól kezdve megtörténik az úgynevezett pályaszocializáció. Ez nagyon-nagyon fontos lépés” - emelte ki Dr. Nagy Emese.

Hozzátette: saját felmérésük alapján úgy látják, hogy a hallgatók látnak perspektívát a tanári pályában. Az intézetigazgató idézte, hogy mit mondtak a hallgatók: „A világ legjobb dolga tanárnak lenni!”