Ukrán menekült családok kapcsolódtak ki a Miskolci Egyetemen

2023. március 18.

Zsonglőrködés, vidám társasjátékok és kézműveskedés is várta az ukrán családokat a Miskolci Egyetemen. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondoskodását élvező, a háború elől Magyarországra menekült édesanyák és gyerekeik csütörtökön, március 16-án látogattak el az egyetem programjára.

 

 

A tavalyi nagy sikerrel való tekintettel a Miskolci Egyetem újra támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat integrációs programját. A karitatív szervezet segíti a háború elől menekülő ukrán családok beilleszkedését Miskolcon.

– A gyerekek és kísérőik megismerkedhettek a zsonglőrködéssel, egyszerű, nyelvfüggetlen társasjátékokat játszottunk, de kaptunk segítséget a szeretetszolgálattól is, hiszen tolmácsok is voltak velünk – nyilatkozta Juhász Orchidea, a Miskolci Egyetem Közösségi Szolgálati Irodájának vezetője. Az egyetem önkéntesei és miskolci középiskolákból közösségi szolgálatot teljesítő diákok is részt vettek segítőként a játékos foglalkozásokban.

- Azoknak a családoknak, akik ezt jelezték is, hogy szeretnének Magyarországon maradni, támogatjuk az itt maradásban is. A lakhatásban, a munkakeresésben, a gyerekek iskolába, óvodásba beíratásban – emelte ki Pápai Gergő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösségi koordinátora. – Ezen felül fontosnak tartjuk azt is, hogy kimozdítsuk őket a nehéz helyzetükből. Rendszeresen programokat szervezünk nekik. Elvittük őket például Miskolctapolcára, rendezvényekre járunk velük, így a Kocsonyafesztiválra is elmentünk. Kaptunk felajánlást az egyetemről is, hogy jöjjünk el, és én is most lepődtem meg, hogy mennyi mindennek vártak minket – mondta Pápai Gergő.